Dizajnerka kurikulumov brez meja

Piše: Samuel Devetak

POGOVOR Sara Soban

Sara Soban je doma iz Števerjana. Lani je diplomirala na smeri Inovacija in uprava v turizmu na salzburški Univerzi za uporabne znanosti. Lansko leto si je s prijateljem zamislila servis, ki strankam ponuja oblikovanje življenjskega kurikuluma (curriculum vitae). Poleg tega je med lanskim spomladanskim zaprtjem ustvarila tudi spletno prodajalno nakita, ki ga je sama izdelovala.

Kako je nastala ideja o projektu “Borderless CV designers”?

Nekega dne sem prejela naročilo neke osebe za oblikovanje življenjskega kurikuluma. Ta oseba je sicer najprej navezala stike z mojim očetom. Ker pa je on vedel, da sem pri tem spretnejša, saj sem zase že večkrat izdelala curriculum vitae (CV), sem se odločila, da bom “prvi stranki” priskočila na pomoč. Lotila sem se oblikovanja dvojezičnega kurikuluma, v španščini in angleščini, s pomočjo prijatelja z Mehike, Mikea. Uspešno sva prestala prvi poskus, saj sva s prijateljem za take in podobne posle študirala, zato sva se odločila, da se bova podala v ta projekt – hotela sva nuditi tovrstni servis tudi drugim ljudem, ki bi si hoteli ustvariti CV, pa ne vedo, kje naj sploh začnejo.

Zakaj ste izbrali ime “Borderless CV designers”?

Imenuje se tako, ker oblikujemo CV iz Avstrije, z doma, to se pravi, iz Goriške in Mehike, za stranke z vsega sveta. Servis ponujamo komurkoli, ne glede na državo, zato smo “dizajnerji CV-jev brez meja”.

Kako deluje oblikovanje CV-ja?

Oblikovanje CV-ja sloni na tem, da ima končni izdelek vse informacije, ki jih delodajalec išče. Dobro vemo, kaj zahteva delodajalec, ko prebira CV-je. Ključnega pomena za nas je tudi dejstvo, da je CV dobro oblikovan, da učinkuje na pozornost delodajalca. Ker pa je vsebina še pomembnejša, skušamo vedno dajati informacije po točno določenem vrstnem redu. Jaz se ukvarjam z besediščem in vsebino, Mike pa z oblikovanjem. Srečujeva se na videoklicu skoraj vsak večer, od ponedeljka do petka, seznaniva se z delom in projekti, ki so nama jih naročili. Ko pa nimava dela, obiskujeva razne spletne tečaje, namenjene oblikovalcem CV-jev, na primer “online marketing”, “social media marketing” in še predvsem tečaje, namenjene prav oblikovanju CV-jev. Ko končava kak tečaj, takoj poiščeva drugega, stalno se izobražujeva.

Za oglaševanje uporabljava spletna omrežja, največ Instagram, ki je dobro sredstvo za privabljanje novih možnih strank.

Za prihodnost imava veliko načrtov, za zdaj pa skrbiva predvsem za to, da pridobiva čim več strank in da čim več ljudi spozna naše delo in naše sposobnosti. Morava vztrajati pri tem, da širiva glas in si pridobiva zaupanje veliko ljudi.

Sta že imela kako stranko?

Ja, imela sva zelo zanimive stranke. Večinoma so to študentje, ki končujejo študij na univerzi in se pripravljajo na svet dela – njim ponujava najine storitve po nižjih cenah. Ti naju poiščejo in nama zaupajo, kaj hočejo doseči s CV-jem. Nekoč smo imeli res zanimivo stranko iz Indije, ki je iskala službo v Sloveniji, kar je bilo res nenavadno; bila je najina prva mednarodna stranka, ki naju je našla prav na spletu.

Kaj pa lahko poveš o nakitu in projektu, ki si ga razvila med lanskim pomladanskim zaprtjem zaradi koronavirusa?

Vedno mi je bilo všeč ročno izdelovati predmete, še predvsem nakit. Ker sem v tistem obdobju, kot pač vsi drugi, imela malo več časa in sem pri tej dejavnosti uživala, sem se usmerila v to. Na spletu sem naročila razne materiale in se učila različnih tehnik izdelave nakita. Najprej sem nakit dajala prijateljicam in članom družine, ki so me nato spodbudili, naj poskusim svoj nakit tudi prodajati preko spleta. Najprej sem začela izdelovati samo  ogrlice, nato pa še zapestnice in uhane; kasneje sem prešla tudi na kakovostnejše materiale. Ker sem doživela dober odziv, sem se odločila, da bom nadaljevala na tej poti.

Si to nagnjenje k novim izzivom in pobudam pridobila na univerzi?

Verjetno, da ja, saj sem na univerzi imela predmete, kot sta “Entrepreneurship” (podjetništvo) in menedžment. Na splošno sem na univerzi naletela na okolje, ki je zelo spodbujalo samoiniciativnost, čeprav moram priznati, da je bilo iskanje novih izzivov vedno del moje osebnosti. Kar sem se naučila na univerzi, je gotovo pripomoglo k temu, da sta ti dve dejavnosti postali moj posel.

Kaj nameravaš postati oz. delati v prihodnje?

Za zdaj iščem čim več načinov, da bi nadgrajevala svoje znanje pri izdelovanju nakita. Rada bi se naučila izdelovati nakit iz dragocenih materialov, skušala se bom udeleževati tečajev, ki to ponujajo. Pričakujem, da bo tudi delovanje “Bordlerless CV designers” s časom pridobilo vidljivost in da bova imela še več strank. Upam, da bosta ti dve dejavnosti del moje prihodnosti.

Pred nekaj meseci sem bila prepričana, da sem našla delo, o katerem sem zmeraj sanjala, toda potem sem se morala sprijazniti s stvarnostjo. Da dosežem to, kar hočem, je treba veliko študija in znanja, zato se bom potrudila. Prepričana sem, da bo prav, kamorkoli me bo peljala pot: zaupam vase in v svoje sposobnosti.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme