DIZ Gregorčič-Trubar, predavanja o finančni vzgoji

Dva zaporedna četrtka, 28. oktobra in 4. novembra, bodo v goriškem višješolskem središču v ulici Puccini potekala predavanja o finančni vzgoji, ki jih organizira DIZ Gregorčič-Trubar v Gorici v sodelovanju z Zadružno kraško banko Trst – Gorica. 

Gre za projekt, ki je namenjen dijakinjam in dijakom zadnjih treh razredov klasične, znanstvene in humanistične smeri in katerega cilj je ponuditi osnovno znanje na področju bančništva in v širšem smislu finančne vzgoje. 

Na prvem srečanju, ki bo 28. oktobra, bodo predavatelji ZKB dijakinjam in dijakom  predstavili najprej svojo ustanovo, potem pa bodo na uporaben in dinamičen način ponazorili, kaj je tekoči račun, kako poteka postopek odprtja slednjega, katere informacije je pri tem treba preveriti in katere so spletne storitve, ki so s tem povezane. Nadalje bodo dijakinje in dijaki spoznali, katere so razlike med raznimi vrstami kartic, od debetne do kreditne ter do predplačniške. Posebno bo poudarjeno, da mora biti na prvem mestu varnost pri vseh operacijah, ki jih izvajamo tako s karticami kot na splošno s tekočim računom. Poglavje zase bodo krediti: namen le-tega je mladim obrazložiti, kako se najame kredit, katere informacije in jamstva pri tem banka potrebuje in seveda katere so razlike med raznimi vrstami kreditov.

Na drugem srečanju, 4. novembra, pa bo govor o investicijah, obveznicah, delnicah, investicijskih in pokojninskih skladih pa tudi o kriptovalutah. Seveda bo čas tudi za predstavitev pojma zadružništva s posebnim poudarkom na povezanosti s teritorijem, ki jo zadružne banke imajo. Pri tem bo predstavljen tudi projekt banke ZKB mladi.

Projekt finančne vzgoje je torej vsebinsko bogat, ideja pa je bila predvsem ta, da se mladim ponudi možnost, da spoznajo osnove včasih težkih pojmov, ki so sicer vezani na finančni svet, so pa del našega vsakdana. Sodelovanje z ustanovo, kot je ZKB Trst – Gorica, ki je vsekakor blizu naši stvarnosti, pa tudi profesionalni in dinamični pristop predavateljev sta gotovo jamstvo za uspeh takih srečanj.

Gre omeniti tudi, da so predavanja organizirana v sklopu pouka državljanske vzgoje, pa tudi učnih poti za prečne kompetence in usmerjanje (nekdanja izmenjava šola-delo).  

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme