Dijakom so predstavili študij v Sloveniji

Piše: LUPA Fotografije: Henrik Sturman

Višješolski center v Gorici Dan odprtih vrat

Vpetek, 10. 2. 2023, je v organizaciji Kluba zamejskih študentov potekal že tradicionalni dan odprtih vrat v prostorih slovenskega višješolskega centra v Gorici.

Klubovci so že osmo leto zapored priredili predstavitev študijskih programov vseh slovenskih javnih univerz za dijake zadnjih dveh letnikov slovenskih višješolskih zavodov. Predstavitev je po dveh letih končno spet potekala v živo, za kar se je treba zahvaliti tajnici Tini Hussu in nadzorni odbornici Jasni Tomsic za organizacijo. Poleg goriških dijakov so na dogodku bili prisotni še tržaški dijaki, za katere je avtobusni prevoz priskrbel Klub.

Po kratki predstavitvi KZŠ-ja in njegovega delovanja je občinstvu namenila uvodni pozdrav državna sekretarka iz Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar. Dijake je opozorila na bogato kulturno dediščino, ki zapolnjuje obmejni prostor, in jih pozvala k strpnosti ter odprtemu razmišljanju. Po predstavitvi programa Study in Slovenia sta moderatorja Rada Vižintin in podpredsednik Kluba Igor Terčon na oder povabila predstavnike vpisnih služb Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru, Univerze v Novi Gorici in Univerze na Primorskem. Ti so v obliki sproščenega pogovora predstavili zgodovino Univerz, spregovorili o velikosti le-teh in o dosežkih raziskovalcev. Mag. Dejan Senekovič iz Univerze v Mariboru je nato predstavil prijavno-vpisni postopek. Dijakom je na jasen način orisal glavne točke prijave in vpisa na slovenske javne univerze. Poudaril je pomen omejenega števila vpisnih mest in treh možnih želj za vpis. Ob tem je dijake spodbudil, naj ne zamujajo z oddajo prijav na portal eVŠ (prvi rok za oddajo prijav se začne 17. februarja, konča pa 20. marca), saj bo na drugem in tretjem roku manj vpisnih mest na razpolago.

Zatem so na oder stopili klubovci – zamejski študenti, ki študirajo na slovenskih univerzah – in dijakom predstavili študentsko življenje. Spregovorili so o tem, kako poteka pouk na univerzah, o absolventskem letu in študijskih izmenjavah, o obštudijskih dejavnostih in o vseh ugodnosti, ki študentom v Sloveniji pripadajo: študentski domovi, subvencionirana študentska prehrana, subvencionirane vozovnice za javni potniški promet, študentsko delo, štipendija za zamejske Slovence in za Slovence po svetu … Za konec so klubovci pripravili nagradno igro za dijake, nagrade pa so bile vezane kapice KZŠ-ja.  Organizatorji so dijakom še posredovali kontakte klubovcev, ki so na voljo za vsako informacijo glede študija. Po končani predstavitvi so se dijaki sprehodili še po stojnicah, na katerih so posamezne fakultete predstavile svoje študijske programe in ponudbo. Dijaki so se tu pogovarjali direktno s študenti o njihovih študijskih izkušnjah in tako iz prve roke pridobili veliko koristnih informacij.

KZŠ se zahvaljuje Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu za neprestano podporo, višješolskemu centru v Gorici za prostore in vsem univerzam in fakultetam, ki so se dogodka udeležile. Dodatne informacije glede vpisnih postopkov, štipendij in študija v Sloveniji so dostopne na spletni strani Kluba zamejskih študentov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme