Digitalna sezona na Facebook strani našega gledališča

S​​ezono Slovenskega stalnega gledališča Trst 2019/20, ki se je do februarja vila pod spodbudnim naslovom Nedvomno čudovita!, je nepričakovano trdo zaustavil koronavirus covid-19, ki se še zmeraj širi in seje strah ter smrt. Da bi ohranilo stik s svojimi zvestimi gledalci, čeprav samo na daljavo, se je tudi SSG odločilo, da bo, kot marsikatera gledališča po vsem svetu, uporabilo splet. Tudi SSG je namreč ubralo spletno pot, da bi svojim obiskovalcem, ki jim zelo primanjkuje tisti neposredni odnos z gledališko umetnostjo, omogočilo ogled lastnih predstav v digitalnem svetu. Gledališče bo predvajalo predstave iz letošnje, žal, močno okrnjene sezone, lanske in preteklih sezon. Vsako nedeljo v aprilu ob 18. uri si bodo gledalci lahko na Facebook strani Slovenskega stalnega gledališča ogledali eno predstavo in se naužili gledališke umetnosti.
Prvo srečanje pod naslovom SSG Z VAMI je bilo na sporedu v nedeljo, 5. aprila. Na vrsti je bila predstava Hlapci našega velikega predstavnika moderne Ivana Cankarja, v izvirni režiji Sebastjana Horvata; z njo je SSG tekmovalo na 50. Borštnikovem srečanju v Mariboru. Mnogi kritiki so bili mnenja, da je to ena najboljših uprizoritev Hlapcev v zgodovini slovenskega gledališča, “saj je posebna priredba evidentirala najbolj aktualne vsebine in sporočila te kultne politične drame in je hkrati našla način, da se je poklonila zgodovini uprizarjanja Cankarjeve mojstrovine”. Vlogo Jermana, tragičnega protagonista, igra v njej Radko Polič, igralec z izjemno interpretativno močjo. V predstavi, ki z besedami novinarja Mateja Bogataja “uspešno napade pričakovanja publike”, igrajo Romeo Grebenšek (mladi Jerman), Jure Kopušar (Župnik), Nikla Petruška Panizon (Lojzka), Iztok Drabik Jug (Nadučitelj), Primož Forte (Kalander), Maja Blagovič (Mati), Matija Rupel (Komar), Patrizia Jurinčič (Minka), Tina Gunzek (Anka) in Luka Cimprič (Pisek).
Na samo Veliko noč, v nedeljo, 12. aprila, bo SSG gledalcem ponudilo sladko-grenko glasbeno doživetje s predvajanjem muzikala Zadnjih pet let Jasona Roberta Browna. Predstava, ki vsebuje kar nekaj poetičnih trenutkov in ustvarja tudi romantično vzdušje, je nastala kot koprodukcija s SNG Nova Gorica in z Glasbeno matico v režiji mlade, talentirane režiserke Jasmin Kovic iz Števerjana. To je zgodba mladega para, od sladke zaljubljenosti do trpke ločitve. Spremlja jo raznolika glasbena kulisa, ki jo protagonisti izvajajo v živo: na malem odru SSG pojeta Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič, igrajo pa člani instrumentalne skupine, ki jo pod vodstvom Andrejke Možina sestavljajo Sebastiano Frattini, Irene Ferro-Casagrande, Matteo Bognolo, Luca Emanuele Amatruda in Mariano Bulligan.
V nedeljo, 19. aprila, bodo gledalcem na voljo Goldbergove variacije Georgeja Taborija. Predstava iz judovske, hudomušne perspektive in v tonu backstage komedije obravnava gledališče, svet in verske dogme. Predstavo je režiral Robert Waltl.
Aprilski program predstav na spletu se bo končal 26. aprila s komorno uprizoritvijo. Gledalci bodo uživali ob drami Videz vara Thomasa Bernharda v zelo elegantni, uglajeni režiji Dušana Mlakarja. Zgodba se dogaja v dunajskem stanovanju, na “obrednem”, tedenskem srečanju dveh upokojenih bratov, ki kljub stalnim “kratkim stikom” ne moreta živeti drug brez drugega. Protagonista čudovito poosebljata izvrstna igralca Ivo Ban in Vladimir Jurc.
Gledališki navdušenci ne zamudite te krasne priložnosti!
IK

Prikupna zamisel Slovenskega stalnega gledališča Trst

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme