Desnica napreduje po vsej Evropi

Piše: Kat

Evropske volitve 2024

Na evropski politični šahovnici so težko pričakovane volitve povzročile pravi potres. Delni izidi volitev so ob koncu naše redakcije kazali, da je skrajni desnici v nekaterih državah članicah Evropske unije po pričakovanjih uspelo doseči pomembne rezultate. Desnica napreduje po vsej Evropi.

V Italiji je bila udeležba nižja od pričakovane, komaj nekaj več kot polovična, kar je za italijanske razmere zelo malo. Premierka Giorgia Meloni se je s svojo stranko Bratje Italije utrdila na vrhu, njeni kandidati so dobili 28,81 odstotka glasov. Nekaj več od napovedi je dobila Demokratska stranka, največja opozicijska stranka, ki so ji volivci dali 24,08 odstotka. Gibanje 5 zvezd naj bi dobilo 9,99 odstotka glasov. Iz vladne koalicije je 9,61 odstotka dobila nekoč Berlusconijeva Naprej, Italija, ki je prehitela Ligo (9 odstotkov). Italija bo v Evropskem parlamentu imela 76 poslancev od skupnih 720. 

V Avstriji je vodilna skrajna desnica, v Nemčiji je konservativna unija CDU/CSU prepričala 30 odstotkov volivcev. Na drugo mesto se je uvrstila skrajno desna Alternativa za Nemčijo s 15,9 odstotka glasov. Največja vladna stranka, socialdemokratska SPD, je prejela le 13,90 odstotka glasov, zaradi česar se kanclerju Olafu Scholzu napovedujejo težki časi.

Olaf Scholz in francoski predsednik Emmanuel Macron sta nedvomno med največjimi poraženci volitev. Macronova stranka Preporod je doživela rekordno nizko podporo, v koaliciji Besoin d’Europe 14,60 odstotka glasov, s kar 31,37 odstotka glasov pa je slavil Nacionalni zbor (Rassemblement National, stranka Marine Le Pen) z Jordanom Bardello, ki je to označil za zgodovinski uspeh in se pripravlja na parlamentarne volitve. Emmanuel Macron je namreč zaradi vzpona skrajne desnice v Franciji in Evropi napovedal razpustitev narodne skupščine in razpis predčasnih volitev – prvi krog bo 30. junija, drugi 7. julija. V Nemčiji kljub zelo slabemu rezultatu dveh največjih strank, ki sestavljata vladno koalicijo, ne razmišljajo o predčasnem odhodu na volišča.

Kljub vzponu skrajne desnice se na ravni unije obeta velika koalicija desne sredine, socialistov in liberalcev, ki naj bi po pričakovanjih na čelu Evropske komisije potrdili dosedanjo predsednico Ursulo von der Leyen. Tri največje politične skupine v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta bodo glede na zadnje delne izide obdržale večino. Desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) naj bi dobila 186 sedežev, levosredinski socialisti (S&D) 135 in liberalci (Renew Europe) 79. Volilna udeležba na ravni EU je bila okoli 51-odstotna, največja je bila v Belgiji (89,82 odstotka), najnižja na Hrvaškem (21,34 odstotka).

Franca Padovan je prejela skoraj 2000 preferenčnih glasov

Slovenska skupnost je na evropskih volitvah dosegla izjemen uspeh. Dosegla je glavni cilj, izvolitev manjšinskega poslanca Herberta Dorfmanna v Evropski parlament, ki je torej že četrtič evropski poslanec. Edina slovenska kandidatka na evropskih volitvah Franca Padovan pa se je s 1958 preferenčnimi glasovi s četrtega povzpela na drugo mesto in je tako za Dorfmannom prva neizvoljena. Volilni uspeh SSk potrjuje 3481 glasov za SVP v Deželi FJK, kar je v odstotkih skoraj za polovico več kot na evropskih volitvah 2019 (0,72 odstotka letos, 0,50 odstotka leta 2019).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme