“Delovati moramo skupaj!”

Slovenski škofje pri predsedniku Borutu Pahorju

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v ponedeljek, 7. junija 2021, v čast 30-letnici osamosvojitve Slovenije priredil svečano kosilo za člane Slovenske škofovske konference. Predsednik in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore sta ob tem podala skupno izjavo, v kateri sta ocenila, da je po 30 letih prav in mogoče oceniti pot, ki jo je prehodila Slovenija v tem času, ter skupaj premisliti o uspehih, dosežkih in nadaljnjih stremljenjih. Zlasti v težkih časih kriz, prav zdaj zdravstvene, pa tudi socialne, gospodarske in povsem človeške, razmišljajo tudi o temeljnih zadevah življenja in bivanja, ugotavljajo, kako pomembne so osnovne vrednote človečnosti, solidarnosti in sožitja.

“Delovati moramo skupaj, kot smo na začetku naše države, pred 30 leti, ko je imela Komisija za pravičnost in mir pomembno vlogo pri demokratizaciji in zavzemanju za človekove pravice, nadškofa Šuštarja pa se bomo vedno spominjali kot človeka dialoga ter po zaslugah pri mednarodnem priznanju naše države”. Ob tem sta se predsednik republike in nadškof spomnila podpore papeža Janeza Pavla II. ter pomembne vloge Sv. sedeža, ki je med prvimi državami priznal Slovenijo. Menila sta, da bi bilo imenitno, ko bi papež Frančišek v kratkem obiskal Slovenijo. Sogovornika sta ocenila, da je država zlasti v zadnjem desetletju veliko storila za spravo in preseganje narodnega razkola. Pahor se je Zoretu in Katoliški cerkvi zahvalil za sodelovanje in podporo pri izvedbi pietetnega prenosa posmrtnih ostankov žrtev iz Hude jame in njihovega pokopa v Spominskem parku Dobrava ter nato pri odprtju Spomenika žrtvam vseh vojn in z vojnami povezanim žrtvam v Ljubljani, ki je zdaj osrednje državno spominsko obeležje žrtvam vojn in povojnih dogodkov, ki so prizadeli slovenski narod.

Sogovornika sta se strinjala, da se je v času samostojne države Slovenije med institucijama oblikovalo sodelovanje, za katero si želita, da bi se nadaljevalo in nadgrajevalo, zlasti na kulturnem, vzgojno izobraževalnem ter dobrodelnem in humanitarnem področju, pa tudi pri skrbi za sakralno kulturno dediščino našega naroda.

Preberi tudi

V visokogorju spoznaš človeka za tisto, kar je

Kristjani in družba

“Upanje obstaja!”

Kristjani in družba

Priznanje programu Popoldan na cesti

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme