Delo na kmetiji nama je všeč, ker je vse zelo dinamično in sva vedno v stiku z naravo

Piše: Anastazija Pertot

Pogovor / Hana in Leah Zidarič, podmladek domače kmetije

Na številki 36 v Praprotu stoji kmetija Zidarič, ki že vrsto let ponuja strankam odlične naravne in kakovostne mlečne izdelke. Pogovorili smo se z mladima Hano in Leah Zidarič, ki dnevno pomagata pri pridelavi sira in običajnih kmetijskih opravilih.

Leah, nam boš ti povedala kaj o vaju?

Jaz in Hana sva dvojčici, stari 25 let in živiva v Praprotu. Skupaj sva obiskovali humanistični in družbeno-ekonomski licej A. M. Slomšek v Trstu, nato pa sva redno začeli delati na domači kmetiji. Jaz sem nekaj časa pomagala v osmici Pipan Klarič v Mavhinjah, Hana pa v društveni gostilni v Zgoniku. Trenutno pa delava obe samo na družinski kmetiji.

Hana, koliko časa že delata na kmetiji?

Kot pri vsakem družinskem podjetju bi lahko rekli, da sva vedno pomagali staršem pri vsakodnevnih opravilih. Že od malih nog sva bili vedno vključeni v domače delo, s časom pa sva se vedno več naučili in imeli številne naloge. Mislim, da sva redno začeli pomagati na prehodu med srednjo in višjo šolo.

Povej nam kaj več o vaši kmetiji …

Najin oče je tukaj delal že od mladih let, ko je bil še zadružni kraški hlev. Kasneje ga je tudi upravljal in nato prevzel. Na začetku smo pridelovali samo mleko, nato pa začeli tudi s pridelavo sira. Spomnim se, da je na kmetijo prišel sirar in nas naučil izdelovati sir. S časom smo začeli izdelovati nove vrste sira in opustili prodajo mleka, ker se ni splačalo. Najprej smo pridelovali sir Tabor in skuto, kasneje pa različne izdelke. Zdaj imamo na kmetiji približno 80 krav, od katerih samo polovica daje mleko, ker so druge še mlade. Poleg očeta, mame in naju dveh delajo na naši kmetiji še trije delavci, dva pomagata v štali, tretji pa pri pridelavi sira.

Leah, s čim pa se točno ukvarjata vedve?

Jaz se ukvarjam pretežno z izdelavo sira, poleg tega pa skupaj s Hano greva trikrat na teden v Trst in peljeva naše pridelke raznim kupcem, in sicer restavracijam, barom ter velikim in manjšim trgovinam. Enkrat mesečno pa se odpraviva tudi v Slovenijo. Hana vsako jutro nahrani živino in opravi še druga, manjša dela. Obe pa seveda skrbiva tudi za skladišče. Mama Sandra ureja birokratske zadeve in z nama tudi sprejema stranke, oče Dario pa skrbi za štalo, razne stroje, napravo bioplina in opravlja “bolj moška” dela.

Sira Tabor in Jamar sta postala prava institucija, kako poteka njuna pridelava?

Vsaka vrsta sira ima seveda svoj postopek. Vsakič, ko molzemo krave, pridobimo približno 1000 litrov mleka. Sir izdelujemo trikrat na teden, in sicer ob ponedeljkih, sredah in petkih. Mleko nalijemo v velik kotel in ga segrejemo, dokler ne doseže 20 stopinj. Nakar damo v segreto mleko 8 litrov sirarskega cepiva, ki ga sami pripravimo večer prej. Mleko mora doseči 38 stopinj, nato dodamo sirišče in pustimo, da deluje. Po približno pol ure se mleko usiri, nato strdek razrežemo s posebnim pripomočkom (harfo). Zrežemo ga na zelo majhne koščke, nakar prižgemo spet ogenj, da se zrno suši. Ko je droblje dovolj suho, ga naložimo v košarice za sir. Po desetih minutah sir obrnemo in ga stisnemo v stiskalnici, da odteče sirotka in dobi pravo obliko. Hlebe sira večkrat obrnemo, nato jih postavimo v slanico, po mesecu dni pa operemo in očistimo. Končni izdelek je pripravljen po treh mesecih.

Kaj pa Jamar?

Procedura izdelave je podobna. Razlika je v temperaturi, velikosti reza in da sira ne damo v slanico, temveč naravnost v hladilnik. Nato sir zmeljemo in ga potem ročno stisnemo in postavimo v koše. Po več mesecih sir peljemo v jamo blizu doma, kjer počiva 4 mesece. Nato sir povlečemo iz jame, pustimo, da se nekaj tednov suši in potem je pripravljen.

Hana, zakaj sta se odločili, da bosta ostali na kmetiji?

Ko sva bili mlajši, sva seveda odraščali v tem prostoru in vedno pomagali mami in očetu. S časom sva bolje spoznali domače delo, se naučili številnih opravil in se navdušili nad delom na kmetiji. Všeč nama je tudi, ker je vse zelo dinamično in sva vedno v stiku z naravo. Mislim, da sta mama in oče vesela, da sva ostali doma in da nadaljujeva družinsko dejavnost.

Povej nam kaj več o vaši bioplinarni …

Pred desetimi leti smo na streho štale postavili sončne panoje, kar nam omogoča dnevno največ 140 kw. Leta 2017 pa smo začeli graditi napravo za bioplin. Gnoj in gnojevka se iztekajo v za to namenjen betonski zbiralnik, kamor dodamo še druge sestavine in organske odpadke. Po določenem času se to izteče v drugo kad, kjer začne vsa masa fermentirati in od tega potem nastaja plin. To energijo rabimo tako za domačo potrebo kot tudi za kmetijsko.  Presežek energije pa prodamo.

Za konec povejta bralcem, katera je celotna ponudba kmetije …

Imamo več vrst sira in druge mlečne izdelke. Sir Tabor, ki je lahko bolj ali manj zrel (3 ali 6 mesecev, 1 ali 2 leti), Jamar (10 ali 18 mesecev), Mlet, to je sir s poprom, ter Magma, sir, ki se mora pred uporabo stopiti v peči. Sveži siri pa so Primosale in Caciotte (sveže bele, zrele bele, z žepkom ali s koromačem) ter skuta in jogurt.

Vse zanimivosti, informacije in vrste pridelkov kmetije Zidarič lahko najdete na spletni strani www.zidaric.eu, na Facebook strani z imenom Az. Agr. Zidarič Dario ter na Instagram strani azienda_agricola_zidaric. Pišete lahko tudi na elektronsko pošto info@zidaric.eu ali pa pokličete na telefonsko številko +39 392 559 4992.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme