Kultura

Delo Ljubke Šorli ima trajno moč!

Delo Ljubke Šorli ima trajno moč!

Romjan - Uradno odprtje šolske knjižnice “BiblioŠorli”

Osnovna šola v Romjanu ima lepo urejeno in sodobno opremljeno šolsko knjižnico, ki bo odslej odprta tudi za javnost. Od prejšnjega tedna nosi ime – prav tako kot šola – po Ljubki Šorli. Na prijetni svečanosti v četrtek, 31. januarja, nekakem prazniku slovenske kulture, na katerem so zaživeli lik goriške pesnice in njene poezije, je namreč pesničina hči prof. Lojzka Bratuž prerezala trak in knjižnico uradno predala namenu.
Slavje so organizirali osnovna šola ter društvi Jadro in Tržič v sodelovanju z združenjem staršev, s petjem pa požlahtnili otroci šolskega zbora pod vodstvom Lucije Lavrenčič in njene spremljevalke, mlade učiteljice Veronike Grassi. “Danes je za nas velik praznik”, je v šolski dvorani uvodoma povedala ravnateljica Večstopenjske šole Doberdob Sonja Klanjšček, ki je kot posebno gostjo toplo pozdravila prof. Bratuževo. Učitelji so se leta 2016 prijavili na ministrski razpis Biblioteche Digitali in pridobili še vrsto partnerjev. Danes so ponosni na projekt, katerega partnerji so Fundacija Goriške hranilnice, knjižnica Sandro Pertini in občinska uprava iz Ronk, NŠK, Bevkova knjižnica iz Nove Gorice, Kulturni konzorcij iz Tržiške, društva Jadro, Tržič in združenje staršev. Načrt so “si zamislili, ga načrtovali in izpeljali” učitelji Claudia Alt, Elena Zulian, Francesca Bruno, Katja Ferletič in Dario Bertinazzi. “Lepo je delati s kolegi, učitelji, vzgojitelji in profesorji, ki prinašajo ideje in jih potem tudi uresničujejo”, je povedala ravnateljica. Bertinazzi je na večeru spomnil, da je šola – in z njo knjižnica – v 40 letih doživela kar nekaj selitev in trpela zaradi prostorske stiske. Štiri leta so bile učilnice v župnišču, za kar se je zahvalil župniku Renzu Boscarolu. Sedaj imajo na razpolago udobne prostore, “vsa dela še niso končana, toda končno smo našli, kar smo dolga leta želeli”. Knjižnica, ki je vključena v sistem knjižnic na Goriškem, bo zjutraj na razpolago otrokom, ob sredah med 16. in 17. uro pa tudi javnosti.
Zbirko Goriške pesmi, ki je lani izšla ob 25-letnici pesničine smrti, je na romjanskem večeru v slovenščini in italijanščini predstavil Igor Tuta. Orisal je življenje avtorice (1910-1993), ki je “pomembna umetnica ne samo za goriški prostor, temveč za vso slovensko kulturo”. Rodila se je v časih, “ki so zahtevali trdno voljo in ravno hrbtenico za to, da je človek ostal to, kar je”. Komaj 16-letna je začela pisati pesmi, ljubila je glasbo. Prek nje je spoznala Lojzeta Bratuža, s katerim se je septembra 1933 poročila in se preselila v Gorico. Kot znano, je bilo njuno skupno življenje kratko. Doživela je še marsikaj hudega, “vendar ni se pustila zlomiti”, nikdar ni sovražila nikogar, niti morilcev svojega moža. Vztrajala je pri svojem prepričanju, “da moramo Slovenci ostati trdni, povezani in ustvarjati naprej”. Z vsem srcem je opravljala poklic učiteljice (leta 1951 tudi v Ronkah!), saj je imela otroke še posebno rada: “Živela je za otroke, verjela vanje”. Napisala je nad 1000 pesmi, samo sonetov je več kot 230. V knjigah, ki so bile izdane v času njenega življenja, je izšla komaj ena tretjina. Pred 15 leti so izšle Tolminske pesmi. Lani pa je Tuta zbral in uredil njene pesmi, ki so nastale na Goriškem ali so z Goriško tako ali drugače povezane. “Izbor dobro prikazuje tudi njeno kulturno rast v naših krajih”, gre za “prikaz njene poetike”. Več kot 90 pesmi je urednik razdelil na šest razdelkov in na kratko spregovoril o vsakem izmed tematskih sklopov: o goriških podobah, o otroških pesmih, o veri in večnosti, o ljubezni, o življenju naše skupnosti, o pomembnih osebnostih goriške zgodovine. Tuta je navzoče otroke pozval, naj prepričano ustvarjajo to, kar je pozitivno, in naj bodo ponosni na svojo šolo, ki nosi ime po Ljubki Šorli, “eni največjih slovenskih pesnic”.
Spremno besedo Goriškim pesmim je napisala mag. Marija Mercina, ki je na ronškem srečanju poudarila, da “služiti temu, da Ljubko Šorli spozna čim več bralcev, je neko posebno poslanstvo”. Novogoriški slavisti in slovenisti ohranjajo “živo misel nanjo ter veliko spoštovanje njene osebnosti in njenega dela, ki ima trajno moč”.
Šest poezij iz zbirke je občuteno zrecitirala Sanja Vogrič.
Sledil je svečan trenutek, ko je prof. Lojzka Bratuž prerezala trak. In knjižnica Ljubka Šorli je odprta!
DD

Slike

07.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!