“Delam zaradi ljubezni do dela in svojih strank”

Piše: Urška Petaros

Pogovor / Mia Righetti, lastnica trgovine oblačil na Opčinah

Epidemija koronavirusa ne pojenja. Tudi v Furlaniji Julijski krajini se stanje že nekaj časa vztrajno poslabšuje, zato imamo spet “oranžne” ukrepe. Ti predvidevajo zaprtje gostinskih lokalov in barov, ne pa tudi trgovin. Čeprav so trgovine lahko v drugem valu skoraj ves čas odprte, se je seveda tudi njihovo obratovanje v zadnjem letu zelo spremenilo. “Zdaj ljudje sprašujejo po trenirkah, takih lepih, s katerimi grejo lahko v trgovino,” nam je povedala Mia Righetti, lastnica trgovine z oblekami Mia v središču Opčin, v kateri prodaja moška in ženska oblačila za vsako priložnost, pa tudi čevlje, torbice in modne dodatke. Ko stranka vstopi v trgovino, si težko predstavlja, da lahko v majhni trgovini dobi toliko različnih stvari. Ko pa Mio vpraša za pomoč pri izbiri, ji takoj najde točno tisto, kar si je želela.

Z njo smo se pogovorili o obratovanju njene trgovine v tem za trgovce težkem času.

Novo leto se v trgovinah začenja z razprodajami. Kako je letos? So se začele uspešno?

Ne, niso se. Stanje je popolnoma isto, kot je bilo pred razprodajami. V svoji trgovini imam sedaj v glavnem delo samo z menjavo daril oz. boni, ki so jih stranke dobile za božična darila. Da bi pa kupci spraševali po popustih, niti pod razno. Vsi samo govorijo o problematiki koronavirusa. V moji trgovini stranke sprašujejo samo po udobnih oblačilih, saj niti ne vejo, kaj rabijo in kako bo v naslednjih mesecih.

Ponavadi ste imeli veliko strank iz Slovenije, teh pa ne vidite že veliko časa.

Res je. To je težko, ker tudi če bi jim želela nesti stvari, je situacija v Sloveniji še hujša. Sama sicer živim v Sloveniji, vendar se ne morem premikati izven občine. Službeno bi sicer lahko, a opažam, da so ljudje kar prestrašeni. Konec koncev sem oseba, ki ima dosti stikov z ljudmi, saj delam v trgovini.

Se vam je v tem času spremenila klientela, ste pridobili kakšne nove stranke?

Ja, mislim, da sem. Prihajale so stranke, ki jih nisem še nikoli videla; mislim, da so prišle iz Trsta. Tega si ne znam povsem razložiti, mogoče zato, ker je trgovina majhna. Ljudje so spremenili način nakupovanja, ne kupujejo več toliko po trgovskih središčih (tudi zato ker so ti zaprti). V manjših trgovinah se verjetno čutijo bolj varni kot pa v velikem trgovskem centru.

V tem drugem, jesenskem valu ste lahko trgovine skoraj ves čas obratovale. Vaše delo pa se je vsekakor spremenilo. Kako?

Disciplina v trgovini je čisto drugačna. Že to omejevanje, koliko ljudi je lahko v prodajalni, je zelo spremenilo delo. Po eni strani mi to odgovarja, saj vsak točno ve, da mora počakati in so ljudje veliko bolj potrpežljivi. Glede tega se res lepše dela. Po drugi strani pa je še vedno veliko takih, ki so nepotrpežljivi in bi hoteli imeti vse takoj, ko pridejo, tega sicer sedaj ni več. Meni se je spremenilo tudi to, da sem ostala sama. Tukaj je prej delala še ena delavka, ki pa ne bo prišla nazaj, ker se je sistem popolnoma spremenil in mislim, da bo tako tudi ostalo kar nekaj časa.

Vlada pa je tudi vašemu sektorju ponudila pomoč. Med drugim skušajo stranke spodbujati z nakupom s cashbackom. So vam ti ukrepi kaj pomagali?

Konec decembra smo morali tudi plačati predplačilo ddv-ja za letošnje leto. V taki situaciji, ki ni enostavna, nam je dala država določena plačila, ki bi se jim lahko odrekla, saj je predplačilo ddv-ja plačilo, za kar boš ti mogoče naredil naslednje leto. V tako negotovi situaciji pa mislim, da to ne gre. Bilo je še nekaj stvari, o katerih ne bi niti govorila, moram pa priznati, da je zame vse nelogično. Država bi nam trgovcem lahko nudila tudi drugačno pomoč.

Če bi mislila na te stvari, bi jaz, ki sem sicer optimističen človek, samo zaprla rolo vrata trgovine. Če bi čakala na državo, bi zaprla trgovino. Pokonci me drži optimizem, delam naprej zaradi ljubezni do dela, pa tudi zaradi svojih strank, ki so ostale zveste tudi v tem obdobju, ko ni bilo lahko. Razumele so situacijo in še bolj pomagale in mislim, da je to tisto, kar me drži pokonci.

Če končava s pozitivno mislijo: katere so vaše želje za letošnje leto?

Ne pričakujem, da bo ne vem kaj. Bi pa želela, da bi bili ljudje bolj pozitivni. Če so vsi ljudje bolj svetli in vidijo stvari bolj pozitivno, je dobro za vse. Zame, ker si bodo tako kaj novega kupili, saj si vsak vedno želi kaj novega, če je denar ali pa ga ni. Pozitivnost vedno pripelje do tega, da je za vse boljše. Mislim, da bi se vse takoj obrnilo, če bi imeli ljudje zdaj malo več svobode. Kljub težavam.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme