Suzin svet

Deklica svetovnega trenda

Deklica svetovnega trenda

Piše Suzi Pertot / Ekologija največji zaslužek naše dobe

Jezen, našobljen izraz, namršene obrvi, pogled, ki ne obeta nič dobrega. Nekoliko otročji izgled za šestnajstletno dekle, ki, vsaj po slikah sodeč, ne premore nasmeha in je vedno in vsak dan jezna na ves svet. To je Greta Thunberg, Švedinja, ki nerada hodi v šolo in veliko raje protestira pred parlamentom. Zaradi medijev in predvsem, ker je postala simbol vsega tistega, v kar naj bi morali mi Zemljani po mnenju političnih lobijev verjeti, je zdaj njen jezni, otroški obrazek poznan po svetu.
Pred nekaj manj kot enim letom, menda, se je vse skupaj začelo. Deklica, ki jo je baje zelo prizadela slika mrtvega severnega medveda, je, ne vemo, ali po lastni volji ali po vodilih tistih, ki imajo pač vse medijsko informiranje v rokah, postala nekak simbol okoljske politike in boja proti podnebnim spremembah.
O švedski deklici vemo le malo, sploh ne vemo, ali in koliko hodi v šolo, kdo jo podpira pri njenih protestih, zakaj je vedno tako jezna na ves svet in zakaj nima nič skupnega z ostalimi najstnicami tega sveta, ki morda vedo za severne medvede, a sanjajo in načrtujejo tudi o svojem življenju, študiju in zakaj ne, o ljubezni. Ko sem bila enako stara kot Greta, sem se tudi sama ukvarjala s študentskimi protesti, nihče me seveda ni podpiral, raje nasprotoval, bila pa sem veselo, nasmejano dekle. Polno sanj menda in prijateljev. Greta naj bi imela v preteklosti kar nekaj težav, menda je zašla v depresijo in zaradi redkega sindroma ni sposobna gledati na svet drugače kot v črno beli, ekstremni podobi. In baje ravno zaradi te svoje značajske posebnosti ni mogla in ne more pozabiti mrtvega severnega medveda, ki ji je postal vodilo in simbol. Ali pa je morda še ona sama postala orodje v rokah tistih, ki bi nas radi prepričali, da smo mi krivi za smrt tega in ostalih belih medvedov in da moramo pač rešiti planet, ki umira. Ker itak živimo v svetu potrošništva, pa naj bi planet reševali tako, da seveda nakupujemo in sledimo težnjam nove, dobičkonosne okoljske industrije, ki je baje zavohala bajne zaslužke za plastičnimi otoki sredi oceanov in belimi medvedi, ki umirajo. Jezna Greta je poosebljen občutek krivde, ki nas preganja. Mi smo krivi, mi uničujemo, mi moramo plačevati. Zaradi svojih razvad smo zakrivili smrt belih medvedov, Greta je zaradi tega jezna in močno nejevoljna; časa, ki ga imamo na razpolago, da rešimo planet, je seveda zelo zelo malo. Ekologija pa seveda postaja največji zaslužek naše dobe. Da, prav ste razumeli, zaslužek, kajti naša družba išče vedno in samo zaslužek, ki je motor ekonomije.
Živimo v obdobju, ko je težko imeti lastno mnenje. Časopisi, televizija, internet nam vsiljujejo poglede na vse. In če si slučajno proti, si takoj reakcionar, rasist, nazadnjak in ne vem še kaj. Nekoč smo mladi stavkali in odrasli so nas največkrat obsojali. Ker smo zamujali pouk, ker smo se ukvarjali s politiko, kateri sploh nismo bili kos. Ker bi morali enostavno hoditi v šolo, se učiti in biti sploh hvaležni, da lahko študiramo. Da lahko hodimo v šolo. Zdaj so se višješolci in študentje iz cele Evrope enostavno znašli na cesti. Na protestu. Tako je zahtevala neka zlovoljna šestnajstletnica, ki je baje zelo všeč medijem in vsem tistim, ki mislijo, da je zdaj nastopil čas za okoljevarstvo in ekologijo. Čas za dobičkonosne subvencije, električne avtomobile, vetrnice, sončne elektrarne. Alternativo. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

07.04.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!