Slovenija

Deklaracija o migrantih, zaskrbljenost in protesti!

Deklaracija o migrantih, zaskrbljenost in protesti!

Piše Marijan Drobež / Nekdanji begunci v Argentini vabljeni, da se vrnejo v domovino

Razmere in odnose v Sloveniji so v preteklih dneh zaznamovali nova dejstva in dogodki, ki gredo v prid obema opcijama v politiki. Vlada si je povečala samozavest s sporazumi o rešitvi plačnih zahtev in groženj s stavko dela uslužbencev javnega sektorja in z odobritvijo dodatnih dodatkov vsem upokojencem v Sloveniji. Le-teh pa je že več kot 650.000. Tudi premier Marjan Šarec je pridobil nekaj dodatnega priznanja in prestiža v delu splošne javnosti in delu politike, ker je, vsaj za zdaj, obrzdal trenja v vladi, zlasti tista, ki jih je povzročila ministrica Alenka Bratušek. Na drugi strani političnega prizorišča pa opozicija ohranja in nemara tudi povečuje svojo vlogo in delež v družbi in državi. To predvsem zaradi obnavljanja sodelovanja med Slovensko demokratsko stranko, Novo Slovenijo, krščanski demokrati in Slovensko ljudsko stranko, ki jo ponovno vodi Marjan Podobnik. Vse tri stranke politične desnice so dosegle podporo in uspeh na zdajšnjih lokalnih volitvah. Udeležba volivcev ni bila okoli 40 odstotkov, kot so sprva napovedovala poročila z volišč in volilnih štabov strank, ampak je znašala nad 50 odstotkov. Slovenska demokratska stranka je v prvem krogu volitev prejela 16,73 % oddanih glasov in 537 mandatov v občinskih svetih, kar je največ med vsemi političnimi strankami in volilnimi gibanji v državi. Nova Slovenija-krščanski demokrati je prejela 6,39 % glasov in 176 mandatov v občinskih svetih, prenovljena Slovenska ljudska stranka pa je prejela 6,21 glasov volivcev in bo v novih občinskih svetih imela 218 mandatov, to je sedežev.
Navedeno pa seveda pomeni samo eno plat, tisto najbolj ugodno in pomembno, dogajanja v Sloveniji in njeni politiki. Trenja in spori med strankami in vrhunskimi politiki se namreč nadaljujejo in jim ni videti konca, vse pod oznako demokracije. V prvem krogu lokalnih volitev so župane izvolili v 156 občinah, medtem ko bo v 56 občinah potreben drugi krog. Ta bo v nedeljo, 2. decembra. Najbolj ostra soočenja med kandidati za nove župane potekajo v mestnih občinah Maribor, Koper in Nova Gorica. Janez Janša, predsednik SDS, je ob oceni izidov lokalnih volitev menil, “da Slovenija še ni prebujena, se pa drami. Kadar se zgodi, da politična levica uspeva, pa Slovenija stoji, tava ali pa se celo premika nazaj”.
Med dogodki tekoče kronike zelo odmeva spopad mnenj o tolmačenju globalnega sporazuma Združenih narodov o migracijah. Opozicija je prepričana, da gre za dogovor in obvezo mednarodne skupnosti o enakem ravnanju z zakonitimi in nezakonitimi migranti. Ti bi lahko svobodno, nemoteno in brez ovir potovali čez meje vseh držav, s tem pa uničevali tudi istovetnost, kulturo, vrednote, pa tudi način življenja slovenskega naroda. Vlada zavrača predlog opozicijskih strank, da bi o omenjenem sporazumu razpisali tako imenovani posvetovalni referendum. Zunanji minister dr. Miro Cerar in z njim vlada namreč odločno zatrjujeta, da globalni sporazum Združenih narodov o migrantih ni pravno zavezujoč in zaradi tega nezakonitim migrantom ne odpira državnih meja. Toda v Sloveniji tako imenovana deklaracija o migrantih, ki naj bi jo sprejeli na slovesni seji Združenih narodov 10. decembra, v nekaterih okoljih in množičnih občilih politično že učinkuje. Po njihovem omenjanje ilegalnih migrantov in navajanje njihovih namer, “pomeni sovražni govor, ki je kazniv”. Vsekakor večina Slovencev deklaracijo zavrača in ji nasprotuje, boji se množičnega prihoda novih nezakonitih migrantov ter je zaskbljena zaradi stališč in ravnanja vladajoče koalicije. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

02.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!