Dediščina srčnih, iznajdljivih in edinstvenih Doberdobcev

Piše: DD

Gledališko-glasbena predstava “Glih po doberduәbško”

Ob sončnem zatonu vročega poznopomladnega dne, 12. junija, so doberdobski društvi SKD Hrast in SKRD Jezero ter NŠK skupno organizirali na velikem dvorišču ob vaškem župnišču nadvse uspelo večerno gledališko-glasbeno predstavo Glih po doberduәbško. Z njo so številni nastopajoči izrazili in prikazali ponos na svoje narečje in sploh krajevno kraško izročilo; to se bo v vsej svoji živahnosti in bogastvu gotovo ohranilo tudi po zaslugi nedavno izdane lične publikacije z istim naslovom, sadu dela direktorice NŠK Luise Gergolet in etnologinje Jasne Simoneta po zapisih domačinke učiteljice Milene Lavrenčič Korošec – Becineve, ki so jo na Gradini praznično predstavili ob koncu maja.

Prav Luisa Gergolet, ki je pripravila besedilo in poskrbela za režijo večera, je ob zvokih flavte Antonelle Narduzzi uvodoma zapela hvalospev kraški vasi, od koder seže pogled do devinskega in gradeškega zaliva ter furlanske nižine. Vas je lepo urejena, v središču je trg s cerkvijo, šolo ter kipoma Vorancu in padlim partizanom. Kraj ostaja pretežno slovenski, toda “odprt, strpen in vsestransko dejaven”. Bogata krajevna kulturno-zgodovinska dediščina se spaja s ponudbo turističnih kmetij in gostiln, kjer postrežejo s tipičnimi dobrotami. Povsod po vasi je mogoče prisluhniti “melodiji doberdobskega narečja” in se nasmejati izrazitemu domačemu humorju, je še povedala Luisa Gergolet. “Tu živimo, srčni, iznajdljivi in edinstveni Doberdobci. Na tej zemlji sem zrasla in v tej zemlji želim večno počivati”.

Na lepo urejenem in s scenskimi elementi okusno okrašenem prizorišču (za to sta poskrbela Matej Ferfoglia in Claudio Peric), kjer je imela pomembno vlogo tudi tehnična oprema Jurija Lavrenčiča z učinkovitimi efektnimi in dekorativnimi lučmi, so nastopili – v odlični formi – MePZ Hrast pod vodstvom Hilarija Lavrenčiča, Ženski pevski zbor Jezero pod taktirko Daria Bertinazzija ter Otroški pevski zbor Veseljaki, ki ga vodi Lucija Lavrenčič. Petje posameznih sestavov (čudovita je bila fantovska podoknica!) se je dinamično prepletalo s pripovedovanjem (Katerina Ferletič) in krajšimi prizori, v katerih so se izkazali Metka Ferletič, Luisa Gergolet, Jordan Ferletič ter posebno iskrivi in hudomušni Dario Bertinazzi. Večer je ob spremljavi harmonikaša Mihaela Lavrenčiča sklenila zimzelena V dolini tihi, ki so jo nastopajoči zapeli skupno z vsemi navzočimi.

Večer je bil seveda plod požrtvovalnega dela krajevnih prosvetnih delavcev, in vendar je bil hkrati tako nabit s pristnostjo in srčnostjo protagonistov, da je izzvenel kot izjemno kakovostna predstava, ki je povsem navdušila zelo številno občinstvo.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme