Aktualno

“Danes je umrl tovariš strah!”

“Danes je umrl tovariš strah!”

Piše Jurij Paljk: Mavhinje / 70. obletnica shoda

Dne 4. 7. 1948 je bil v Mavhinjah prvi shod novoustanovljene Slovenske demokratske zveze. To je bil zametek kasnejših demokratskih strank Slovencev. Današnja etnična stranka Slovenska skupnost nadaljuje na temelju tega shoda. O tem so natanko 70 let kasneje govorili na borjaču v osmici Pri Normi, kjer je Ivo Jevnikar vodil pogovor z Dragom Štoko, Sašo Rudolfom, Hadrijanom Corsijem, odmevna nastopa pa sta imela tudi Igor Gabrovec in Ivo Kralj.
Krožek Anton Gregorčič iz Gorice in Krožek za družbena vprašanja Virgil Šček iz Trsta sta v okviru projekta Mirko Špacapan – Zastavimo skupne moči za skupne cilje priredila pod naslovom Tu smo zorali prvo brazdo svobode! pogovor ob 70-letnici prvega tabora Slovenske demokratske zveze v Mavhinjah točno na dan, ko je bil takrat v Mavhinjah shod. Dne 4. julija se je na borjaču osmice Pri Normi v Mavhinjah zbralo lepo število somišljenikov stranke Slovenska skupnost in tistih, ki so hoteli slišati pričevanja nekaterih, ki so shod doživeli, ter prisostvovati odličnemu uvodu v večer, ki ga je imel Ivo Jevnikar, časnikar in raziskovalec, ki odlično pozna zgodovino demokratov po drugi svetovni vojni pri nas. Pričevalci takratnega časa na večeru so bili Saša Rudolf, dr. Drago Štoka in Hadrijan Corsi, medtem ko je misel o zdajšnjem času stranke Slovenska skupnost podal njen deželni tajnik in deželni svetnik Igor Gabrovec.
Gabrovec je izrekel misel, ob kateri se v današnjih časih, ko se zdi, da se tudi na političnem področju vse drobi, moramo zamisliti, namreč to, da je res stranka Slovenska skupnost v deželnem svetu danes najstarejša politična stranka z neprekinjeno prisotnostjo, a je tudi res, da se čas hitro spreminja in se mora zato stranka prenavljati, odgovarjati spremembam in zahtevam, predvsem pa mora ostati zvesta svojim demokratičnim načelom, ki so imele svoj začetek prav v povojnem času, ko so se demokrati prvič povezali za skupni nastop na političnih volitvah.
“Mavhinje 4. 7. 1948 – Tu smo zorali prvo brazdo svobode” je napis na oljni sliki, ki jo je naslikal eden od pobudnikov shoda v Mavhinjah, prof. Ivan Rudolf, naredil jo je sicer leta 1953, a odslikava poetično videnje prvega shoda demokratov v tej kraški vasi. Slovenska demokratska zveza je imela svoj prvi tabor 4. julija leta 1948 v Mavhinjah. Na shodu se je takrat zbralo okrog tisoč ljudi, kar je izjemno število, če pomislimo na čas, ko se rane druge svetovne vojne še niso zacelile. Ljudi so takrat nagovorili domačin Ivan Terčon, Jože Kralj, oče Iva Kralja, ki je imel na spominskem večeru izjemen poseg, Josip Agneletto, Avgust Sfiligoj, časnikar Polde Kemperle in Fran Vesel, ki je prav takrat izrekel znamenito misel: “Danes je tovariš strah umrl”!
Ivo Jevnikar je slikovito opisal tedanje razmere, saj so italijanski nacionalisti začeli spet dvigovati glasove proti Slovencem, po drugi strani pa je takratna komunistična oblast začela izvajati mržnjo in izrekati sovražne besede in izvajati dejanja proti demokratom. Ivo Jevnikar je orisal položaj in same zametke sodobne demokratske stranke Slovencev po drugi svetovni vojni, ki je imela tradicijo že v avstro-ogrskih časih, po drugi svetovni vojni pa slovenski demokrati niso hoteli pristati na monolitsko politično predstavništvo, ki ga je imela komunistična partija, prav tako pa je slovenske demokrate izjemno motila tako imenovana “frattelanza” med slovenskimi in italijanskimi komunisti.
Saša Rudolf je orisal svoje otroštvo in posredno delo svojega očeta – njegov zapis objavljamo spodaj -, Hadrijan Corsi pa je podal oris stanja na Goriškem, kjer je bilo po njegovem morda manj nasilnih dejanj, a nasprotovanje demokratom bolj prefinjeno in bolj podtalno. Dr. Drago Štoka (glej članek zraven!) je izrekel tudi pomembno misel, ki velja tudi za današnji čas, ko je zatrdil, da mora ostati zaveza demokraciji, svobodi, krščanskemu etosu in slovenstvu ter seveda samostojnemu političnemu nastopanju živa tudi danes, predvsem pa moramo poznati lastno preteklost, če hočemo biti politični subjekt tudi v prihodnje.
Prav je imel Ivo Jevnikar, ki je med vodenjem pogovora večkrat opozorjal, da je sam nastanek demokratičnih strank in demokratičnega nastopa precej razvejen, da še danes zahteva podrobne raziskave in spoznanja, a vendar se moramo zavedati prvih začetkov, ki so bili zares krvavi. Spomnil se je urednika Demokracije Andreja Uršiča, ki je bil žrtev komunističnega povojnega nasilja in bi moral biti svetel zgled še danes. V začetku leta 1947 je bil Andrej Uršič med ustanovitelji Slovenske demokratske zveze v Gorici ter urednik Demokracije, v katero je tudi pisal. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

11.07.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!