Danes je svetovni dan knjige

Unesco je na generalnem zasedanju v Parizu leta 1996 razglasil 23. april za svetovni dan knjige. Dan knjige je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Podobno kot lani bodo dan po številnih državah praznovali s spletnimi dogodki, v Sloveniji ga bosta zaznamovala Sejem s kavča in Noč knjige. Pri Unescu zapisali, da so se knjige v letu pandemije izkazale kot močno orodje v boju proti izolaciji. Poskrbele so za krepitev vezi med ljudmi, širjenje obzorij ter spodbujale k razmisleku in ustvarjalnosti. V nekaterih državah se je število prebranih knjig podvojilo, so še navedli. Pri Unescu sicer še posebej vabijo, da si ljudje v aprilu vzamejo čas za branje, sami ali z otroki, ter se s knjigo podajo na domišljijska popotovanja.
Svetovni dan knjige in avtorskih pravic praznujemo 23. aprila, ker na ta dan goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. Jurjevo  je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del libre) . Ta dan si Katalonci po  tradiciji  podarjajo vrtnice in knjige. Praznik je tudi priložnost  za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico.
Seveda je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne sta umrla – oba leta 1616 – znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil  23. april  za SVETOVNI DAN KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC. V Sloveniji je praznik knjige naletel na odličen sprejem; iz enega dneva smo praznovanje raztegnili na pet dni. Z idejo in geslom prireditve »PODARIMO KNJIGO« se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.
Pisatelj Slavko Pregl je pred leti v poslanici ob SLOVENSKIH DNEVIH KNJIGE zapisal, da smo Slovenci dobri bralci in da je slovenščina zelo srečen jezik, saj je v njem doma dvojina.
Vzemimo si torej čas za knjigo. Ne le ob SVETOVNEM DNEVU KNJIGE, temveč vsak dan. Dopustimo si, da nas knjiga obogati in nam odpira nova obzorja. (B. A. Novak)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme