Slovenija

Dan življenja, ker ta nikoli ne mine!

Dan življenja, ker ta nikoli ne mine!

Piše Marijan Drobež / Nekateri novinarji naj bi bili zastrupljeni s sovraštvom do Cerkve

Duhovnost, ki je izhodišče in vsebina našega bivanja in življenja, s središčem v Bogu, naj bi bila v tem času v srcih in mislih vseh ljudi. Prvi november v Sloveniji sicer velja za Dan mrtvih, ampak dejansko je to praznik Vseh svetih, kot je ta dan označen tudi v cerkvenem koledarju. V obeh primerih pa gre za spominjanje na mrtve, o minevanju posvetnega življenja, pa morda najbolj o tem, ali se življenje nadaljuje in dobi svoj največji smisel na drugem svetu, to je v nebesih. “Smemo upati, da bomo tudi mi kdaj v nebesih”, se sprašuje Mojca Purger, urednica Naše družine, mesečne priloge tednika Družina, v svojem komentarju z naslovom Prvonovembrsko povabilo, objavljenem v praznični številki Naše družine. S svojimi mislimi in prepričanjem Mojco Purger dopolnjuje murskosoboški škof dr. Peter Štumpf. Na vprašanje časnikarja Gašperja Blažiča, ali bi za Dan mrtvih, ki ga zaznamujemo 1. novembra, lahko rekli, da je to dan živih, je škof odgovoril: “Da, to je dan živih, ker se spominjamo vseh svojih prednikov, staršev, starih staršev in drugih, ki so živeli v Bogu in tudi umrli v Bogu. In verujemo, da v polnosti sedaj posedujejo življenje, ki nikoli ne mine, ker gledajo v Boga. Zato so tudi naši priprošnjiki. In verjamem, da je 1. november praznik za vse. Je praznik upanja in bližine nebeščanov vsem nam. Zato Cerkev vabi, da tudi dan po prazniku molimo za tiste, ki se očiščujejo v vicah, kajti pred Boga ne more priti nič omadeževanega, da jim pomagamo s popolnim odpustkom, ki jih Cerkev v moči Petrovega ključa deli vsej Cerkvi v očiščevanju, seveda z našim sodelovanjem z molitvijo po namenu svetega očeta, s prejetim obhajilom, z obiskom grobov v tem času”.
V Sloveniji verniki v zelo velikem številu obiskujejo grobove svojcev in drugih rajnih, obisk pa bo seveda največji 1. novembra in 2. novembra, na dan spomina na vse verne rajne. V Sloveniji so grobovi lepo vzdrževani in urejeni, so za vzor drugim državam v Evropi. Med okrasjem grobov prevladujejo mačehe, v vazah pa krizanteme, nageljni in vrtnice. Po porabi sveč na prebivalca pa smo Slovenci v evropskem vrhu. Povsod je preveč plastičnih sveč, kar pravzaprav ne pomeni, da toliko bolj mislimo na rajne, temveč prej zakrivamo pravi pomen praznika Vseh svetih. Dovolj bi namreč bilo, da prižgemo eno svečko pozornosti. Kot so pokazale izkušnje, je elektronska svečka okolju najbolj primerna.
Tudi v času spominjanja na rajne, ki je prežeto z žalostjo, pa se življenje nadaljuje, saj se družba in država morata venomer izražati s svojo dejavnostjo. Na voljo je veliko aktualnih tem za razmišljanje in soočanje med njihovimi tvorci in kritiki. Navajam primer že do skrajnosti spolitiziranega vprašanja o t. i. sovražnem govoru. Mnogi tudi na najbolj blago kritiko oblasti ali vplivnih posameznikov odgovarjajo, da gre za sovražni govor, ki ga je potrebno kaznovati. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

04.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!