Dan slovenske besede in kulture

Piše: Simon Simcic Fotografije: David Kogoj Ažbe

Gorica / Prešernova proslava višješolcev

Tradicionalno sta tudi letos višješolski tehniški in licejski pol iz Gorice priredila Prešernovo proslavo oz. dogodek, ob katerem se dijaki spominjamo korenin in bogastva naše kulture. Dijaki so se v jutranjih urah sprehodili po Novi Gorici, udeležili ogleda kulturnega doma in poglobili zgodovino mesta.

Na proslavi smo najprej poslušali slovensko himno v izvedbi kvinteta violin, ki ga sestavljajo dijaki Anisja Volčič, Makrina in Jakob Quinzi, Niccolò Kolata in Athena Picech. Nato je dijakinja Gioia Rožič ob spremljavi Nicole Zotti zapela Cohenovo Alelujo. Glasbeni točki je sledila gledališka. Skupina Krilati oreh, ki jo vodi režiserka Tjaša Ruzzier, je z igralci-dijaki licejskega pola uprizorila prizor Hozana norosti, v katerem se zrcalijo odlomki iz Shakespearjeve tragedije Hamlet. Nastopali so: Chiara Piccotti, Zarja Volčič, Marco Fior, Nina Turel, Mila Clapiz, Eli Mržek, Adrian Černic, Nika Paulin, Peter Devetta, Luka Pahor, Andrej Cotič, Danjel Braini, Nina Bensa, Francesco Braida, Gabriel Macuz, Adele Fierro, Emi Krump, Meri Feri, Soraja Tosolini, Kristel Kovic, Maximilian Faganel, Matteo Le Brum, Sarah Marras, Rok Fajt, Agnieszka Kobilynska ob spremljavi violinistke Athene Picech, kitaristov Andreja Cotiča in Luke Pahorja, ob sodelovanju prof. Marka Ferija. Posebno so se izkazale pevke Nika Paulin, Eli Mržek in Sarah Marras, ki je tudi recitirala znani in zahtevni Hamletov monolog.

Po gledališki točki so gledalci poslušali pogovor z Marijem Čukom in Dušanom Jelinčičem, pisateljema in literarnima ustvarjalcema, ki sta v pogovoru z urednico Mladike Nadio Roncelli predstavila svoja nagrajena romana, Čukov Črni plamen in Jelinčičev Šepet nevidnega morja – dvanajst tablet svinca, ki je prejel nagrado Prešernovega sklada. Tudi sama sta spregovorila o strahu in pogumu, slovenski zgodovini in besedi, s pogledom na prihodnost, kjer vsak dijak igra vlogo junaka, saj je odgovoren za etični dvig družbe, v kateri živimo.

Vsako leto je proslava tudi priložnost za nagrajevanje likovnega, fotografskega in literarnega natečaja Pot do človeka. Glavna tematika natečaja, namenjenega spominu Žive Srebrnič, je bila letos strah in pogum.

Komisijo likovnega in fotografskega natečaja sestavljajo profesorji obeh šolskih polov; tudi tokrat so izbrali in razglasili nagrajence. Sofia Buna se je uvrstila na tretje mesto s fotografijo, ki dokumentira tragičen dogodek uničene kraške pokrajine, drugouvrščen je Paolo Kaurin z delom, ki vsebuje grafične elemente in izpostavlja strah pred osamljenostjo. Zmagovalka je Giorgia Calligaris, dijakinja prvega letnika klasičnega liceja Primoža Trubarja; pokazala je neverjetno spretnost pri izvajanju risarskih tehnik in kompozicij.

Literarni natečaj je bil res pester in je komisijo spravil v težave, saj je morala dodeliti nekaj ex aequo nagrad. Na tretje mesto sta se ex aequo uvrstila Daniel Chiocca, dijak DITZ Jurija Vege, in Agnes Remec, dijakinja turističnega zavoda Žige Zoisa. Drugo mesto sta ex aequo dosegla Sarah Marras, dijakinja klasičnega liceja Trubar, in Jure Kavčič, dijak UFM Žige Zoisa. Zmago je slavil Lapo Farolfi, dijak znanstvenega liceja Simona Gregorčiča, s pesmijo Apokrifna pridiga. Gre za pesniški utrinek, ki pa je kljub svoji kratkosti izrazito učinkovit, saj upesnjuje pogled na dihotomijo med strahom in pogumom, ki sta včasih plat iste medalje.

Dan slovenske besede in kulture naj bo za vsakega priložnost zavedanja pripadnosti kulturi, ki ima bogato zgodovino. Kultura nam je večkrat predstavljena na dolgočasen način, toda kljub temu sem prepričan, da je krasno sredstvo za druženje, spoznavanje in tudi zabavo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme