Tržaška

Dan, poln simbolov

Dan, poln simbolov

MIRAMARSKI GRAD / Cantate

V pravljični lokaciji Miramarskega grada sta v četrtek, 9. maja, Svet slovenskih organizacij in Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta priredila nov kulturni dogodek ob dnevu Evrope, ki nosi naslov Cantate. Ta pobuda ima velik pomen, posebno v teh časih, ko sovraštvo narašča in so ogrožene evropske vrednote.
Preko glasbe hočeta organizatorja praznovati Evropo in posameznike raznolikih skupnosti, ki ob pravici do utrjevanja lastne identitete ustvarjalno podajajo roko sobivanju in medsebojnemu sodelovanju z različnimi. Ob tej priložnosti sta SSO in ZCPZ podelila tudi 1. nagrado Pavle Merku’.
Prisotne sta v uvodu pozdravila predsednik SSO Walter Bandelj in pokrajinska predsednica SSO Maja Lapornik. Walter Bandelj je poudaril, kako pomemben je dan Evrope, saj simbolizira mir, nacistična Nemčija je namreč 8. maja kapitulirala, zato je 9. maj prvi dan miru po koncu druge svetovne vojne. Dan simbolizira tudi združitev in skupno sodelovanje, saj je Robert Schuman, eden izmed očetov sodobne Evrope, na ta dan leta 1950 predlagal projekt za združevanje. Prav tako osebnosti, kot Pavle Merku’, s svojim trdim delom dajejo velik zgled odgovornosti in motivacij, da nadaljujemo delo v naši narodni skupnosti in da ta čut posredujemo mlajšim generacijam, je sklenil Bandelj.
Maja Lapornik, skupaj s predsednico ZCPZ Rossano Paliago, prava duša te pobude, je povedala, kako je umetnost skozi čas stalnica našega življenja, ki beleži srhljivost vsakdana, srečne trenutke in sanje posameznikov ter skupnosti, ki ji pripadamo. Mir nam ni dan enkrat za vselej, ampak ga je treba graditi dan za dnem z našimi izbirami, pravimi izbirami. Zato ni slučaj, da sta se SSO in ZCPZ odločila z bolj vidnim obeleženjem dneva Evrope, ki v sebi nosi spomin sodelovanja in združevanja različnosti. “Gre torej za praznik Evrope. Doživljamo ga kot praznik posameznih in raznolikih skupnosti, ki v pravici utrjevanja lastne identitete ustvarjalno podajajo roko sobivanju in sodelovanju. Tako sodelovanje, medsebojno spoznavanje in rast se v Cantate udejanja preko glasbe”, je dejala Lapornikova. Predsednica je tudi izrazila velik ponos in čast, da so ob tej priložnosti podelili 1. nagrado Pavle Merku’, ki nosi ime po priznanem glasbeniku in jezikoslovcu. Prav tako se je zahvalila Jasna Merku’, hčerka Pavla Merkuja, ki je zelo počaščena, da nosi ta nagrada ime po očetu, ki je vedno rad spremljal delo mladih glasbenikov, jim svetoval in z njimi ustvarjal. Po kratkem pozdravu generalnega konzula RS Vojka Volka je muzikologinja in predsednica ZCPZ Trst Rossana Paliaga predstavila in prebrala utemeljitev 1. nagrade Pavle Merku’, ki jo je letos za zasluge na umetniškem področju prejel Patrick Quaggiato. Posluh za zborovske, žive, občutljive, umetniško, emocijsko in tudi etnično močno zaznamovane izraznosti, sposobnost glasbenega tolmačenja sporočila in zvena besede, miselna odprtost v dialogu z različnimi kulturami, pluralna osebna in umetniška identiteta, ki je zrcalo multikulturnega prostora in korenin, so značilnosti glasbenika, raziskovalca in jezikoslovca Pavleta Merkuja, ki v idealnem sozvočju plemenitijo ustvarjalno delo Patricka Quaggiata, so v utemeljitvi napisali organizatorji. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

16.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!