Dragocena pomoč za upravitelje koče Premuda

Piše: APE

ZKB TS – GO je podarila drugi defibrilator

V soboto, 7. maja 2022, je Zadružna kraška banka Trst – Gorica v sklopu projekta Skupnost in gore v varnosti podarila nahrbtnik z defibrilatorjem in “stop bleeding kit” za prvo pomoč upraviteljem koče Premuda, ki stoji ob vhodu Doline Glinščice v Boljuncu. Triletni projekt podpirajo tri zadružne banke Furlanije  Julijske krajine, ki so sicer članice skupine Cassa centrale. To so PrimaCassa, Friulovest in ZKB TS-GO. Prvi defibrilator so banke podarile septembra lani koči Locanda al Convento na Višarjah. V soboto je bila tako na vrsti koča Premuda, sledili bosta še koči Pelizzo in Dom na Matajure.

Na sobotni predaji je v imenu ZKB TS-GO in v imenu ZKB MLADI vse prisotne pozdravila Veronika Zerjal. Nekateri člani in uslužbenci ZKB in ZKB MLADI so se z veseljem udeležili tečaja za uporabo defibrilatorja, ki je potekal v soboto od 9. do 13. ure. Sodelovali so tudi prostovoljci gorske reševalne službe. V načrtih je tudi organizacija tečaja prve pomoči, je še dodala Veronika Zerjal.

Navzoče je v imenu upravnega odbora pozdravil predsednik ZKB TS-GO Adriano Kovačič. Pri projektu Skupnost in gore v varnosti sodelujejo tudi Dežela Furlanija Julijska krajina, športno – zdravstvena zveza ter gorska in jamarska reševalna služba FJK. Zahvalil se je upraviteljem koče Premuda, ki delujejo v čudovitem in enkratnem prostoru Doline Glinščice. Pozdravil je tudi dolinski župan Sandy Klun, ki je spomnil, da en defibrilator stoji že ob lekarni na trgu v Boljuncu. Prav pa je, da razpolagamo še z enim defibrilatorjem ob vhodu Doline Glinščice, ki jo vsako leto obišče veliko turistov. Veselje nad postavitvijo defibrilatorja sta izrazila tudi predstavnik gorske reševalne službe FJK Luigi Blarasin in direktor službe za hitro medicinsko pomoč Sores Amato De Monte. Povedala sta, da v letošnjem letu načrtujejo namestitev še drugih 15 oz. 16 defibrilatorjev. Z darom sobotnega defibrilatorja v Dolini Glinščice jih je v deželi postavljenih kar 1323.

Zahvalila sta se vsem pobudnikom in poudarila pomen tečajev prve pomoči in uporabe defibrilatorja za stalno in boljše sodelovanje med prebivalstvom in zdravstvenimi ustanovami.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme