“... da se v srcih mir naseli”

Piše: APE Fotografije: Damj@n

Tradicionalni koncert v cerkvi sv. Justa

Glasovi pevcev mešanega zbora Jacobus Gallus in solistov – baritonista Jureta Počkaja in solistke Valentine Sancin – so v nedeljo, 15. januarja 2023, odmevali v stolnici svetega Justa v Trstu na tradicionalnem božično – novoletnem koncertu, ki ga je priredila Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst.

V mrzlem zimskem popoldnevu so se številni poslušalci odzvali na vabilo ZCPZ in se udeležili priljubljenega tradicionalnega koncerta, letos z naslovom, “…da se v srcih mir naseli”, ki so ga organizatorji priredili v sklopu revije Nativitas. Pred začetkom koncerta je prisotne pozdravila predsednica ZCPZ Rossana Paliaga in voščila obilo sreče v novem letu. Izbira tržaškega zbora Jacobus Gallus, ki ima nad 60-letno zgodovino, je vezana na lansko obletnico Ubalda Vrabca, ki je bil poleg pomenljive skladateljske dejavnosti tudi njegov ustanovitelj. Poleg tega pa je v tem zboru pel tržaški basist Ivan Sancin, prisrčen prijatelj Zveze cerkvenih pevskih zborov in oče sedanjega dirigenta zbora Marka in pevke Valentine. Pred kratkim je med drugim pri GMD izšla knjiga oz. avtobiografija Ivana Sancina z naslovom Življenje v operi, je še povedala. Mešani zbor je za koncert izbral bogat repertoar; domačo literaturo je zastopalo Vrabčevo delo, slovensko tradicijo je zbor predstavil z zbirko Božičnice, ki jo je Hugolin Sattner izdal leta 1924 in vsebuje tudi solistične točke, sodobno slovensko zborovsko literaturo pa s slogom priljubljenega Andreja Makorja. Zbor je poleg tega obogatil svoj repertoar tudi z mednarodno zborovsko zakladnico, in sicer z duhovnima skladbama iz opusov znamenitega češkega skladatelja Zdeněka Lukáša in dejavnega ameriškega dirigenta in skladatelja Zaneja Randalla Stroopeja. Izjemen koncert je zbor sklenil z izvedbo enega največjih sodobnih zborovskih hitov, skladbe Stars latvijskega skladatelja Ēriksa Ešenvaldsa. Baritonist Jure Počkaj se je tržaški publiki predstavil z izvedbo del Händla in Adama ter z utrinkom iz koroške ljudske literature. Baritonist je prejšnje leto nastopil v vlogi Sharplessa v Puccinijevi operi Madama Butterfly na odprtju zelenega gledališča na gradu Spessa na festivalu Piccolo Opera Festival. V letošnji sezoni bo nastopal v Slovenskem narodnem gledališču v Ljubljani v operah Italijanka v Alžiru Gioachina Rossinija, Trubadur in Traviata Giuseppeja Verdija. V sodelovanju z mednarodno uveljavljenimi umetniki pripravlja album Verdi – Vilhar – Wagner: Na robu Avstrijskega cesarstva.

Čudovito petje sta na koncertu spremljala na orglah Alenka Cergol in na klavirju pianist Ivo Gustinčič. Z besedami in recitacijo misli papeža Frančiška je koncert obogatila Barbara Rustja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme