Tržaška

Čuj, o preljubi sosed moj …

Čuj, o preljubi sosed moj …

Sv. Just / Božičnica ZCPZ

Dolgoletni trud za vrednotenje lokalne zborovske stvarnosti in slovenskega zborovskega repertoarja je bilo glavno sporočilo letošnjega pevskega voščila oz. tradicionalnega božičnega koncerta, ki ga je v nedeljo, 12. januarja 2020, priredila Zveza cerkvenih pevskih zborov v Trstu. Tako je v uvodu povedala predsednica ZCPZ Rossana Paliaga, ki je pozdravila prisotne predstavnike političnih, kulturnih ter verskih oblasti in se zahvalila vsem, ki so pripomogli k uresničitvi takega slavnostnega dogodka. Zahvala gre najprej koordinatorju glasbenega večera Janku Banu in nato vsem dirigentom in instrumentalistom, ki so prispevali k uresničitvi umetniškega načrta, nastopajočim zborom in številnim pevcem zveze, ki so z veseljem pristopili k sodelovanju in tako sooblikovali tako občuten koncert.
Božični koncert ZCPZ je vsako leto nova zgodba; tokrat je spregovoril o hvaležnosti, ustvarjalnosti in sodelovanju. Letos je bil koncert, ki so mu dali naslov Čuj, o preljubi sosed moj, pravi monografski poklon zborovodji in skladatelju Zorku Hareju. Leta 1963 je bil med ustanovitelji ZCPZ, skoraj 40 let je bil njen predsednik in nato častni predsednik. Poslušalci so lahko prisluhnili izvedbi njegovih božičnih pesmi za štiri različne zasedbe, pri katerih je sodelovalo kar 14 tržaških zborov, ki so na ta način poudarili skupni poklon, ki ne nosi imena posamezne skupine, temveč celotne zborovske skupnosti, je ob koncu dejala Paliaga.
Pod vodstvom Nede Sancin je najprej nastopil otroški mladinski zbor, ki so ga sestavljali pevci Mladinske pevske skupine Vesela pomlad, Mladinskega pevskega zbora Igo Gruden in Otroškega pevskega zbora Glasbene matice. Ti mladi pevci so imeli na programu tudi krstno izvedbo skladb Zorka Hareja z instrumentalno spremljavo, ki so jo za to priložnost organizatorji naročili mladi skladateljci Federici Lo Pinto. Melodije mladinskih glasov so spremljale na violini Marilena Lo Pinto, na flavti Eva Fonda in na harmoniki Ivana Kresevič. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

15.01.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!