Čudoviti izdelki mladih ustvarjalcev

Piše: Kat Fotografije: ZSKD / Kat

Gabrje Umetniška delavnica Teen Art Experience 

Tudi letošnje poletje je v prostorih društva Skala v Gabrjah pisano, ustvarjalno, veselo. Kamnite stene krasijo barviti izdelki, prave umetnine, ki so jih mladi udeleženci delavnice Teen Art Experience ustvarili pod mentorstvom likovne ustvarjalke Katerine Kalc in mozaicistke Michele Menegazzi. Delavnico, ki je potekala v dopoldanskih urah od 24. do 28. julija, je organizirala Zveza slovenskih kulturnih društev ETS Gorica v sodelovanju s KD Skala in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti. Po uspehu lanskega projekta, ki sta ga vodili likovna umetnica Luisa Tomasetig in ilustratorka Ajlin Visentin, so se pri ZSKD namreč odločili, da umetniško delavnico že tretjič ponovijo. Letošnja tema je bila voda oz. morje in morske živali, mentoricam in otrokom pa so pomagale tudi Eva, Sofia in Karin.

28 otrok, starih od devet do petnajst let, se je približalo različnim umetniškim tehnikam: s pisanimi kamenčki in školjkami so ustvarjali mozaike, slikali na platnu, sestavljali okrasne obeske in druge izdelke ter uporabljali tehniko papirmašeja. Katerina Kalc nam je razložila, da so otroke razdelili v dve skupini glede na starost, iz papirmašeja so ustvarili morske živali, na platno pa so s tempera barvami slikali prosto. “Sami so si zamislili, kako ustvariti strukturo živali. Nekateri otroci so bili na začetku tudi malo zmedeni, ker so prvič ustvarjali s papirmašejem, na koncu pa so bili vsi zelo zadovoljni s svojim delom. Izdelki so pisani in simpatični,” je dejala ilustratorka. Poudarila je tudi, da delo ni bilo vodeno, otroci so po njenih navodilih prosto ustvarjali. “Vsak otrok na svoj način doživlja morje, nekateri imajo prav posebno občutljivost, prefinjen okus za izbiranje barv, materialov, občutek za oblikovanje in delo z rokami.” Katerina Kalc večkrat vodi delavnice z otroki na šolah ali društvih, mozaicistka Michela Menegazzi pa je tokrat prvič delala s tako mladimi umetniki. Dejala je, da navadno vodi delavnice z odraslimi osebami ali najstniki s posebnimi potrebami, otroci v Gabrjah pa so jo zelo pozitivno presenetili. “Preživela sem čudovit teden z izredno talentiranimi otroki. Bili so zelo pridni. Delo smo začeli z načrtovanjem, risanjem na platnu na lepenki, izbirali so mozaične ploščice iz steklene paste in druge materiale ter jih potrpežljivo lepili na platno. Končni izdelki so krasni!”

Tudi Eva Sosič in Marisa Pelesson iz goriškega urada ZSKD sta izredno zadovoljni s potekom delavnice. Podpredsednica zveze Jana Pečar je med drugim napovedala, da bodo izdelki mladih ustvarjalcev oktobra razstavljeni v prostorih KD Skala. Ogledali si jih bodo lahko njihovi starši, sorodniki in vsi ljubitelji izvirne umetnosti. Temo letošnje delavnice so mladi slikarji in mozaicisti zelo lepo razvili, priznali so: “Morske živali so nam všeč in mentorici sta nam pomagali. En teden pa je bil premalo, žal nam je, da se je delavnica že zaključila!”

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme