Aktualno

Človek išče človeka

Človek išče človeka

Tinje 2018

Novoletnemu srečanju v Katoliškem domu prosvete v Tinjah na Koroškem, ki ima večdesetletno tradicijo, sta prireditelja – Združenje katoliških izobražencev pri Katoliški akciji in sam Katoliški dom prosvete – letos določila naslov Sredi pretresov in obetov išče človek človeka.
Zadnji samostalnik v tem stavku pa lahko napišemo tudi z veliko začetnico, saj človek išče tako sočloveka kot Boga.
Rektor Doma Jože Kopeinig je v vabilu napisal: “Živeti moramo naprej, a razumeti moremo svoje življenje le s pogledom nazaj. Na cilju svojih romarskih ovinkov in poti človek spozna, da ga je vedno, zvesto in opogumljajoče spremljal ON, o katerem je Pilat izrekel preroške besede ‘Glejte, ČLOVEK’”.
V napovedanem programu je sicer zaradi višje sile prišlo do nekaterih sprememb, vendar so ga v soboto, 6. januarja, in v nedeljo, 7. januarja, dopoldne v celoti odlično izpeljali. K temu so pripomogle tudi domače, a profesionalne usluge, ki jih nudi z umetnostjo in duhovnostjo nabito središče v Tinjah. Spored je uvedel in sklenil rektor Kopeinig, vodila pa ga je podpredsednica Katoliške akcije Marija Groškovnjak v sodelovanju s Pavlijem Zablatnikom. Z udeležbo so bili prireditelji kar zadovoljni, približno polovica gostov je bila iz matične Slovenije.
Sobotni dopoldan je bil posvečen dvema slovenskima javnima osebnostima iz prejšnjega stoletja. Bogoslovni profesor Janez Juhant je razmišljal o Lambertu Ehrlichu, zgodovinar Stane Granda pa o Janezu Evangelistu Kreku. Popoldne sta oba uvedla skupno razmišljanje in razpravo, nato so štirje mlajši diskutanti ob okrogli mizi nastopili na temo Iz vrtincev zgodovine s pogumnimi koraki v jutri. Dva sta bila s Koroškega (podpredsednik Katoliške akcije Christian Urak in sodna pripravnica Svetlana Wakounig), dva pa iz matice (zgodovinarka Helena Jaklitsch in ekonomist Ožbej Peterle). Moderatorka je bila časnikarka Urška Makovec.
Večerno mašo je daroval prof. Juhant.
Namesto zadržanega p. Marka Rupnika je v nedeljo predaval provincial slovenskih jezuitov, sicer goriški rojak p. Ivan Bresciani. Tudi na podlagi najnovejše Rupnikove knjige o duhovnosti papeža Frančiška je razmišljal o prehajanju od individuuma k osebi, o trinitarnosti in občestvenosti. Za konec so v “Rupnikovi kapeli” v Domu somaševali p. Bresciani, rektor Kopeinig in p. Ignac Domej.
ij

12.01.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!