Civilnodružbene organizacije pozivajo opozicijske stranke, naj sodelujejo z vlado pri premagovanju virusa covid-19!

V Sloveniji se največ dogodkov in mnenj, pa tudi ravnanj in obnašanja v politiki, še vedno nanaša na novi koronavirus, covid-19, ki ogroža celotno civilizacijo in prebivalstvo, brez izbir in razlik. Ni nobene izjeme. V Sloveniji so ga z velikimi napori vlade in drugih organov, predvsem zdravstvenega osebja, pa seveda discipliniranega odziva in ravnanja ljudi, ustavili v napredovanju in širjenju. Zaradi tega so od ponedeljka, 4. maja, dalje
ponovno dovoljene in odprte razne dejavnosti, ki so bile pred pojavom virusa del našega normalnega življenja. Ponovno lahko delujejo knjižnice, likovne galerije in druge kulturne ustanove, lahko se spet potuje oziroma hodi iz domače občine v drugo, dovoljeni so obiski oskrbovancev v domovih za starejše, znova je odprta kobilarna v Lipici. Še večje olajšave, tudi na področju šolstva in izobraževanja ter javnega potniškega prometa, načrtujejo za drugo polovico meseca maja. Vendar bodo vse novosti in olajšave uvedene le v primeru, da bodo vsi brez izjeme upoštevali in izvajali zaščitne ukrepe zoper smrtonosni virus.
Kaj se pravzaprav v povezavi z virusom in splošnim stanjem dogaja v Sloveniji, je prepričljivo in natančno navedeno v skupni izjavi, naslovljeni premieru Janezu Janši. Poslale so jo civilnodružbene skupine, Zavod prebudimo Slovenijo, Društvo Slovenski katoliški izobraženci, Zbor za republiko in Komisija za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Predsedniku vlade so sporočili, “da njega osebno, ministre, državne sekretarje in druge uslužbence vlade podpirajo v prizadevanjih za zajezitev epidemije covid-19. Delo vlade presojajo po teži nalog, ki so ji zaupane, uspehih, ki jih dosega, in tudi po napakah, ki so pri vsakem delu neizogibne. Razmerje teh dejavnikov je močno v prid vladi. Nihče ne ve, kako se bo pandemija covid-19 v prihodnje obnašala, kako bo delovala. Ali se bo umirila ali stopnjevala v še hujšo obliko. Zato zavračamo poskuse nekaterih predstavnikov opozicijskih političnih strank, ki premiera in vlado poskušajo ovirati pri delu, ter obsojamo grožnje uličnih ‘naprednjakov’ s ponovnim izbruhom ‘ljudske jeze’, netenjem nezadovoljstva med prebivalstvom, podtikanjem lažnih novic, napihovanjem napak vlade in drugih zlorab demokratične ureditve in sistema v Sloveniji. Opozicijske stranke pozivamo, da vladi in drugim državnim ustanovam pomagajo pri premagovanju grozečih posledic pandemije. Mediji pa naj pomirjajoče in spodbudno nagovarjajo svoje bralce, poslušalce in gledalce”.
V nekem drugem dokumentu pa je objavljeno, “da tudi slovenski škofje čestitajo vsem strokovnim in vladnim službam, da so s svojim ravnanjem prispevali k omejitvi širjenja epidemije”.
Za celotno slovensko občestvo je pomembno, da so se 4. maja v cerkve vrnile svete maše in druge oblike javnega bogoslužja. Tako so odločili slovenski škofje. Verniki se torej lahko ponovno udeležujejo cerkvenih obredov in prejemajo nekatere zakramente. Vendar so škofje, po predhodnem obvestilu pristojnim državnim organom, sklenili, da se svetih maš lahko udeležujejo le zdravi verniki, ki morajo nositi zaščitno masko ter si pri vhodu v božji hram razkužiti roke. V cerkvah bodo morali ohranjati razdaljo 1,5 metra med osebami in prejemati obhajilo samo na roke. Po vsaki sveti maši ali drugačnem obredu bogoslužja bo potrebno obvezno prezračiti cerkve. Župnijski verouk pa je do nadaljnjega še vedno odpovedan in poteka na daljavo.
Z novo vlado tudi področje zunanje politike oziroma mednarodnih odnosov doživlja osvežitev in novosti, predvsem z namenom večje verodostojnosti Slovenije. Potem ko je zunanje ministrstvo uspešno ukrepalo in sodelovalo pri vrnitvi v domovino okoli dva tisoč slovenskih državljanov, ki so se ob pojavu virusa nahajali v mnogih tujih državah, je zunanji minister dr. Anže Logar navezal stik in se z uporabo elektronskih naprav in možnosti pogovarjal z zunanjimi ministri ZDA, Nemčije, Madžarske in predstavniki vatikanske diplomacije. Zelo pomemben, aktualen in koristen je bil pogovor z ameriškim državnim sekretarjem Mikem Pompeom. Obravnavala sta vsa aktualna vprašanja v svetu, si o njih izmenjala stališča in poglede, podrobno pa presodila odnose med Slovenijo in ZDA. Dogovorila sta se o okrepitvi zavezništva in poglobitvi prijateljstva in sodelovanja med državama, tudi v okviru Severnoatlantskega zavezništva. Zunanji minister dr. Anže Logar je ob tem sogovorniku predstavil aktivno vlogo Slovenije v zvezi NATO in zagotovil, da bo Slovenija tudi v prihodnje prispevala k pravični delitvi finančnih bremen v tej obrambni in politični povezavi. Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je sprejel vabilo dr. Anžeta Logarja in povedal, da bo, potem ko bodo razmere v zvezi z virusom to dopuščale, obiskal Slovenijo.
V Sloveniji mnogi menijo, da bo virus covid-19 usahnil šele čez eno leto. Tudi opozarjajo, da z rahljanjem ukrepov za zajezitev epidemije vedno bolj popušča tudi upoštevanje zaščitnih ukrepov. Precej odmevov v politiki in javnosti je povzročila Tanja Starič, televizijska časnikarka in voditeljica zelo gledane oddaje Odmevi. Ob koncu pogovora z evropskim komisarjem iz Slovenije Janezom Lenarčičem je le-tega presenetila z vprašanjem, ali bi bil pripravljen sestaviti novo slovensko vlado, tako imenovano vlado narodne rešitve. Njeno dejanje naj bi pomenilo provokacijo. Odzval se je tudi odvetnik Damjan Terpin. Zgrožen in presenečen pravi, “da na javni RTV Slovenija verjamejo, da so poklicani k rušenju zdajšnje vlade”.
Marijan Drobež

Piše Marijan Drobež / Dogovor o okrepitvi zavezništva in prijateljskega sodelovanja med Slovenijo in ZDA

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme