Tržaška

Čezmejno upravljanje izobraževanja

Čezmejno upravljanje izobraževanja

Projekt EDUKA2

Kljub nagajivemu vremenu sta bili uspešni tudi zadnji dve delavnici Čezmejnih razredov projekta EDUKA2 Čezmejno upravljanje izobraževanja, namenjeni učencem predzadnjega razreda prvostopenjskih srednjih šol iz Italije in osnovnih šol iz Slovenije. Čezmejni razred s slovenskim učnim jezikom so sestavljali učenci iz večstopenjske šole Sv. Jakob in osnovne šole Koper, razred z italijanskim učnim jezikom pa učenci večstopenjske šole G. Lucio iz Milj in osnovne šole P. P. Vergerio il Vecchio iz Kopra.
Tokrat so učenci lahko spoznali območje med naseljema Ocizla in Klanec na slovenskem obmejnem pasu. Geografinja Tadeja Babič iz društva Limes je ekskurzijo vodila v obeh jezikih, v četrtek, 17. maja, v italijanščini, v petek, 18. maja, pa v slovenščini.
V kamunski hiši v Ocizli so si učenci najprej ogledali zanimivo zgodovinsko razstavo o čezmejni trgovini med Ocizlo in Trstom z naslovom Vse se je prodalu u Trst, vse tulepše, vse tubulše in zatem na pročelju izobešeno spominsko ploščo v poklon antifašistični skupini TIGR. Po ogledu cerkvice sv. Marije Magdalene iz 17. stoletja so se učenci ustavili pri nedavno obnovljenem vodnem koritu, ki je občanom zagotavljalo vodo, uporabljali pa so ga tudi za napajanje živine in za izpiranje perila.
Zaradi slabega vremena se je v četrtek skupina napotila do Klanca in se tik pred nalivom pravočasno zatekla na sedež Krajevne skupnosti, kjer je s pomočjo PowerPointa geografinja Babič nazorno prikazala značilnosti tamkajšnjega flišnega in apnenčastega območja, prof. Medeot pa orisal nove tehnike odkrivanja pod zemljo skritih naselbin in jarkov.
Zaradi petkovega prijaznejšega vremena so si učenci druge skupine lahko ogledali vhod v Maletovo jamo s slapom, nekateri izmed njih pa tudi kaverne iz prve svetovne vojne. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

11.06.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!