Čezmejni Vivicittà tokrat pohod za mir

Piše: HC

Po dveh letih prisilne prekinitve

Športno-rekreacijska pobuda Vivicittà je po dveh letih prisilne prekinitve v nedeljo, 3. aprila 2022, spet povezala Gorico in Novo Gorico, tokrat v znamenju vrednote miru. Na čezmejni goriški unikum pod geslom Povežimo mesti gledajo kot na model po vsej Italiji, kjer na isti dan po številnih središčih vzpodbujajo to pohodniško-tekaško prireditev (v izdaji 2022 v Gorici brez tekmovalnih vsebin), ki promovira gibalno aktivnost in zdrav slog življenja.

Udeleženci – številni tekači, pa tudi družine z otroki in starejši – so lahko izbirali med 5- in 10-kilometrsko traso, prireditev je po nekaj dneh obilnega dežja potekala ob ugodnem vremenu. Našteli so 370 sodelujočih iz Italije in Slovenije, nekaj je bilo tudi tujcev, ki so bili ta prvi aprilski konec tedna na Goriškem.

Pokroviteljstvo so tudi tokrat ponudili obe občini in italijanski olimpijski komite CONI, soorganizatorji pa so ZSŠDI, Športna zveza Nova Gorica, Marathon club Gorizia, Mladinski center Nova Gorica in Športno društvo Mark iz Šempetra. Za uspeh dogodka je bil dragocen tudi doprinos skupinice mladih prostovoljcev, ki opravljajo civilno službo pri Združenju slovenskih športnih društev in Zvezi slovenskih kulturnih društev.

Tekaška preizkušnja in pohod sta potekala po goriških in novogoriških mestnih ulicah s slikovitima vzponoma na kostanjeviški grič ter na goriški grad.

Pobuda je v letošnji 25. izvedbi (37. v vsedržavnem merilu) posebej poudarjala nekatere plemenite vrednote, od ekološkega čuta pa v prvi vrsti do kulture dialoga in sožitja, evropske povezanosti različnih in tokrat zlasti iskanja miru, kar so vključili tudi v logotip odmevne manifestacije. Uredili so tudi ravninsko progo za vozičke in osebe s posebnimi potrebami.

Start in cilj prireditve Vivicittà je bil na skupnem Trgu Evrope – Transalpini. Udeleženci so v dar prejeli majčko in na koncu dobili “paštašuto” za nadaljevanje druženja, nagradne igre v zadovoljstvo mladih in manj mladih pa so dogajanje popestrile tudi po sami trasi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme