Aktualno

Čestitke SSk premjeju Šarcu in njegovi vladni ekipi

Čestitke SSk premjeju Šarcu in njegovi vladni ekipi

Deželni tajnik SSk Igor Gabrovec je ministrom voščil dobro delo

Deželni tajnik SSk Igor Gabrovec je po včerajšnji končni potrditvi nove slovenske vlade poslal čestitke premjeju Marjanu Šarcu in vsej njegovi vladni ekipi. V imenu zbirne stranke Slovencev v Italiji, je ministrom voščil dobro delo v zahtevni vlogi. V dopisu novemu ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Petru Jožefu Česniku je Gabrovec zapisal, da si pri SSk posebej prizadevamo za zaščito in utrditev pravic pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, kot tudi za razvijanje najboljših čezmejnih odnosov in institucionalnega sodelovanja med Slovenijo in Furlanijo Julijsko krajino, saj smo trdno prepričani, da odigravajo narodne in jezikovne manjšine pomembno povezovalno vlogo. Na dnevnem redu je kar nekaj pomembnih vprašanj, zato se deželni tajnik stranke SSk ministru priporoča za čimprejšnje prvo uradno srečanje. Isto priporočilo je Gabrovec v čestitkah naslovil tudi novi predsednici komisije državnega zbora za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmili Novak.

V daljšem pozdravnem dopisu novemu premjeju Marjanu Šarcu se je Gabrovec zaustavil na problemu izseljevanja mladih. “Kot politiki in javni upravitelji mlajše generacije, se dobro zavedamo splošnega stanja stiske in negotovosti, ki ju doživljajo danes mladi, ki so večkrat prisiljeni, da priložnosti za osebno in družbeno rast poiščejo daleč od doma. In daleč tudi ostanejo v trenutku, ko se jim boljši življenjski pogoji tudi uresničijo. Zaustavitev ‘bega možganov’, ki predstavlja tudi beg mlade življenjske sile, je verjetno eno prvih vprašanj, s katerimi se bo morala vaša vlada čimprej soočati. Gre za vprašanje, ki zanima širši prostor in sega globoko tudi v ‘zamejstva’” je zapisal Gabrovec.

V nadaljevanju se je deželni tajnik SSk zaustavil na nekaterih odprtih vprašanjih, ki zadevajo narodnostno skupnost v zamejstvu. “Slovenci v Italiji – piše Gabrovec – gledamo na vlado v matični domovini kot na prepotrebno oporo v prizadevanjih za zaščito in utrditve narodnih pravic, ki daleč presegajo dimenzijo jezika in kulture. Mislim na zelo aktualno temo volilne zakonodaje, ki ta trenutek nikakor ne jamči načel samostojne in suverene zastopanosti slovenske manjšine v rimskem parlamentu. Slične težave in nedorečenosti ostajajo tudi na nižjih nivojih zastopanosti, od deželnega parlamenta vse do občinskih svetov. V Sloveniji je v odnosu do italijanske skupnosti zgledno urejeno in utemeljeno že z ustavnimi določili. Pri nas ne”.

Ob koncu svojega pisma se je Gabrovec tudi v svojstvu člana Sveta Vlade za Slovence po svetu in deželnega poslanca FJk novemu predsedniku Vlade priporočil za čimprejšnji sklic Sveta, ki predstavlja pomembno institucionalno ‘orodje’, ki pa je po Gabrovčevem mnenju bilo doslej premalo upoštevano in zlasti še premalo izkoriščeno.

14.09.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!