Cerkev Svetega Duha že dolga desetletja oznanja mir

Srečanja pod lipami Obisk cerkvice v Javorci

V okviru Srečanj pod lipami in dnevov Evropske kulturne dediščine smo pri Kulturnem centru Lojze Bratuž organizirali obisk cerkvice sv. Duha v Javorci, ki je najpomembnejša točka na zgodovinski Poti miru. Kot najlepši spomenik prve svetovne vojne na ozemlju Republike Slovenije in edinstveni primer secesijske arhitekture se od leta 2018 spominska cerkev ponaša z znakom evropske dediščine.

Lepa skupina se nas je zbrala v kulturnem centru. Z avtobusom smo se odpeljali do Tolmina, se tam presedli na kombi in po strmi gozdni poti nad strugo Tolminke prispeli do vznožja cerkvice. Še polurna hoja v breg nas je ločila od cilja. Pred vhodom nas je sprejel vodič Erik Cuder, ki nam je strokovno in poglobljeno orisal zgodovinsko okolje in čas, ko je na pobudo avstro-ogrskih vojakov nastajalo svetišče v čast in spomin na njihove padle tovariše. Celotna lesena struktura, ki jo je zasnoval dunajski umetnik Remigius Geyling in so jo sami vojaki finančno podprli, je bila zgrajena v devetih mesecih. Notranjost cerkve je lepo okrašena, na lesenih hrastovih listih, ki simbolizirajo liste spominske knjige, pa je vžganih 2565 imen avstro-ogrskih vojakov, padlih na okoliških bojiščih. Po drugi svetovni vojni je cerkev žalostno propadala, šele leta 1998, po velikonočnem potresu, se je začela obnova in zaključila leta 2005. Cerkev Svetega Duha že dolga desetletja oznanja mir. Po zaključeni predstavitvi smo se vodiču z aplavzom iskreno zahvalili, pogovor pa se je kar nekaj časa pred cerkvico nadaljeval. Veliko je bilo namreč zanimanja in dodatnih vprašanj. 

Po obisku Javorce nas je kombi peljal v Čadrg na ekološko kmetijo Pri Lovrču. Tam so nas lepo sprejeli in nam postregli z okusnim kosilom. V prijetni in igrivi družbi, kjer ni manjkalo smeha in dobre volje, smo se vrnili v Tolmin in nadalje v Gorico. Zahvala naj gre vsem, ki so kakorkoli pomagali, da smo zmogli uresničiti lepo ekskurzijo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme