Aktualno

“Če ne delam drzno, sploh ne začnem delati”

“Če ne delam drzno, sploh ne začnem delati”

Piše Metka Sulič / Skupina Vikra pod vodstvom Petre Grassi odlična v Arezzu

Najstarejše zborovsko tekmovanje v Evropi, Državno zborovsko tekmovanje Guido d’Arezzo, je sredi novembra izvedlo 34. sezono. Bazilika svetega Frančiška v Arezzu je bila med 17. in 19. novembrom središče odmevnega dogajanja, ki je pritegnilo veliko pozornosti ljubiteljev petja, pevcev in strokovne kritike. Na enem najprestižnejših glasbenih tekmovanj v Italiji je prvo nagrado v kategoriji za enake glasove dosegla Vokalna skupina Vikra iz Trsta, ki jo vodi Petra Grassi in deluje pod okriljem Glasbene matice v Trstu. Osemnajst italijanskih zborov se je pomerilo v štirih različnih kategorijah pred petčlansko mednarodno komisijo. Vikro je žirija, ki so jo sestavljali štirje priznani glasbeniki z uglednih italijanskih glasbenih ustanov, Fabrizio Barchi, Walter Marzilli, Carlo Barlese in Mateja Černic in ji je predsedoval uveljavljeni španski zborovodja Javier Busto, poznala po že prej osvojenih nagradah. V tem letu je skupina osvojila še dve prvi nagradi: na 51. državnem zborovskem tekmovanju Vittorio Veneto in Regijskem zborovskem tekmovanju FJK Coro Vivo.
Vikra je v Arezzu ohranila svoj osnovni kredo in na program, poleg renesančne skladbe, ki jo je uglasbil Thomas Luis de Victoria, uvrstila pod predlog romantičnega dela in skladbe sodobnega skladatelja iz Italije, slovenska skladatelja Josipa Ipavca in Pavleta Merkuja. Vse tri skladbe so bile zahtevne, tako interpretativno kot tudi tehnično, vendarle pa je Vikra v resnično dobri izvajalski formi in so prav vse skladbe očarale tako poslušalce kot tudi strokovno kritiko. Petra Grassi vidi to kot rezultat dobrega dela: “Enkrat tedensko imamo vaje, v tem trenutku smo dosegli maksimum, ki ga z neprofesionalnimi pevkami in pevci lahko dosežeš. Veseli me, da smo zgradili dober odnos do vaj, na katere vsi člani hodijo redno”.
Umetniškega vodjo zborovskega tekmovanja, Lorenza Donatija, je Vikra prijetno presenetila: “Vikro vodi izjemna glasbenica, Petra Grassi, ki jo dobro poznam, saj je specializacijo opravljala pri meni. Na študij v Trento je prišla s kakovostnim glasbenim znanjem. Z mano si je pridobila nekaj več uravnoteženosti, zlasti na področju renesančne glasbe. Zvočnost zbora raste, se izboljšuje, izpopolnjuje in postaja vedno bolj uravnovešen. Slovenska romantika, ki jo je zbor predstavil, je zazvenela prekrasno. Tudi triptih Pavleta Merkuja je bil zanimiv in za italijanske razmere nekaj novega, saj skladatelj ostaja vezan predvsem na slovensko področje in čezmejni prostor. Lahko rečem, da se nas je izvedba Vikre dotaknila. Poskusila je delati glasbo, kar ni lahko, še posebej, ko imaš pred seboj strokovno žirijo, s Petro pa imaš zagotovilo, da boš slišal nekaj zares dobrega”. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

02.12.2017

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!