CastrumFoto 2012: preobleka

Na jubilejnem 10. mednarodnem fotografskem srečanju CastrumFoto, ki je potekalo v Vipavskem Križu med 29. junijem in 1. julijem 2012, je sodelovalo enajst ustvarjalk in ustvarjalcev: Egon Bajt, Primož Brecelj, Nataša Košmerl, Andrej Perko, Polona Perko, Borut Peterlin, Katja Pintar, Bojan Radovič in Sašo Vrabič iz Slovenije ter Lorella Klun in Roberto Kusterle iz Italije. Avtorji in avtorice so ustvarjali o temi Preobleka, ki jo je določil organizator srečanja.
Fotografsko srečanje CastrumFoto, ki poteka pod okriljem Pilonove galerije Ajdovščina, je namenjeno izmenjavi teoretskih mnenj in fotografskih izkušenj med povabljenimi ustvarjalci. Prav zato Primož Brecelj, pobudnik in organizator srečanja, vsako leto vabi ustvarjalce in ustvarjalke, ki zagovarjajo raznolike slogovne pristope in pripadajo različnim generacijam. Fotografi in fotografinje so nastanjeni na domačiji Andreje in Andreja Perka v Vipavskem Križu, ki nudi ustvarjalcem kreativni ambient. Domači in tuji avtorji med tridnevnim ustvarjalnim druženjem spoznajo tudi Vipavsko dolino in njeno naravno ter kulturno dediščino.
K temi letošnjega srečanja Preobleka, ki je izjemno široka in mnogopomenska, pristopajo ustvarjalci in ustvarjalke iz različnih krogov. Med njimi so namreč tako mednarodno uveljavljeni fotografi in ustvarjalci, ki se ukvarjajo tudi z drugimi oblikami umetniškega izražanja, kot avtorji mlajše generacije, ki šele končujejo študij fotografije. Razstavljena dela zato kažejo raznolike vsebinske, oblikovne in estetske pristope, v grobem pa jih lahko strnemo v dva sklopa. Posamezni fotografi se tematike lotevajo v kontekstu avtorefleksije fotografskega medija, ki obsega raziskovanje značilnosti, kakovosti in materialnih določil fotografije. V drugi, obsežnejši segment, pa sodijo tista dela, ki izhajajo iz simboličnega pomena naslovne besede in obravnavajo preobleko v kontekstu spreminjanja človekove vizualne podobe, njegove identitete in zgodovine v različnih dobesednih in prenesenih pomenih.
Razstava, na kateri bodo razstavljali Egon Bajt, Primož Brecelj, Lorella Klun, Nataša Košmerl, Roberto Kusterle, Andrej Perko, Polona Perko, Borut Peterlin, Katja Pintar, Bojan Radovič, Sašo Vrabič (kustosinja je Nataša Kovšca) in ob kateri bo izšel katalog z besedilom Nataše Kovšca in reprodukcijami nastalih del, bo odprtje doživela v Pilonovi galeriji Ajdovščina v petek, 14. decembra, ob 19. uri, na ogled pa bo do 13. januarja 2013.

Odprtje razstave fotografskih umetnin

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme