Častitljivih sto let Live Volčič

Piše: DP

Štandrež / Visok življenjski jubilej domačinke

S sveto mašo v domači štandreški cerkvi je Liva Volčič s svojimi domačimi in številnimi sorodniki praznovala 11. januarja 2022 svoj stoti rojstni dan. Rodila se je v Klancu v Štandrežu v letih, ko je bil Štandrež še samostojna občina in popolnoma razdejan od prve svetovne vojne. Njen oče Avguštin se je kot avstro-ogrski vojak boril v Galiciji, kjer je bil tudi ranjen in se zdravil v Pragi in Ljubljani.

Velika večina štandreških družin se je ukvarjala s kmetijstvom, Volčičevi pa so imeli krojaško delavnico, ki jo je vodil stric Tonči in pri kateri so sodelovali tudi Livina mama, oče, starejša sestra Elena in tudi sama Liva.

Osnovno šolo je Liva obiskovala v Štandrežu. Ker je bil takrat fašizem, je pouk potekal samo v italijanskem jeziku. Šolanje je nadaljevala na trgovski šoli in se zaposlila kot uradnica.

Leta 1948 se je poročila z domačinom Milanom Nanutom. V zakonu sta se jima rodila hčerka Alda in sin Diego.

Ko se je upokojila, je svoj prosti čas namenila prostovoljnemu delu v domu za starejše sv. Justa v Gorici.

Liva Volčič je redno obiskovala domačo cerkev, se udeleževala verskih obredov in pomagala pri urejevanju in čiščenju cerkvenih prostorov. To nalogo je opravljala, ko je bil v Štandrežu župnijski upravitelj Hilarij Cotič in jo nadaljevala, tudi ko je skrb za župnijsko skupnost prevzel msgr. Jožef Žorž.

Odlika Live Volčič je njeno veliko srce, skrbela je za druge in bila z vsemi prijazna, vedno vedrega in nasmejanega obraza in pripravljena na pogovor z vsemi. Ko so ji ob božičnih praznikih prišli voščit učenci štandreške osnovne šole F. Erjavec, je bila obiska izredno vesela in ganjena. Vsi, ki Livo poznamo, se ji zahvaljujem za njen zgled in ji iz srca voščimo, da bi zdrava in vesela preživela še veliko lepih trenutkov.

V nedeljo, 16. januarja 2022, pa so slavljenko počastili tudi po sveti maši na trgu pred cerkvijo, kjer se je zbralo veliko domačinov. Predsednik Združenja sKultura 2001 Marjan Breščak je Livi Volčič v imenu štandreške skupnosti izročil spominsko plaketo in povzel njeno dolgoletno in zaslužno delovanje v korist skupnosti. Goriška občinska odbornica je v imenu bolnega župana čestitala jubilantki in se ji zahvalila za njeno prizadevanje za tiste, ki so potrebovali pomoč.

Čestitkam so se pridružili vsi prisotni, številni tudi s cvetličnim šopkom.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme