“Časnikarji so poklicani, da iščejo objektivna in resnična dejstva!”

Dne 9. aprila 2020 je predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj pisal pismo direktorju L’Espresso Marcu Damilanu v zvezi s člankom, ki je bil objavljen 7. aprila 2020 v omenjenem časniku pod naslovom “Slovenija, polna pooblastila za predsednika vlade: Državni udar v zakulisju pandemije”. 

Takole piše Bandelj: “Odločil sem se, da Vam napišem to pismo; vljudno vas prosim, da ga objavite v zvezi s člankom, objavljenim v Vaši pomembni reviji, tako v tiskani izdaji kot v spletni obliki. Želim Vam izreči svoje začudenje, ker po mojem skromnem mnenju odraža izkrivljen pogled na slovensko državo. Poleg tega je nekaj informacij, ki dajejo zelo izkrivljen in pristranski pogled na aktualnega predsednika slovenske vlade Janeza Janšo. 

Predvsem ni res, da dela čistko v najpomembnejši zdravstveni instituciji v državi, ki ostaja še vedno dejavna. S slovensko vlado sodeluje komisija strokovnjakov, ki imajo vlogo svetovalcev za izboljšanje metodologij, kako zmanjšati vplive koronavirusa na gospodarstvo in slovensko družbo. Čeprav to ni izrecno predvideno v ustavi, je težko misliti, da gre za znak avtoritarnega obrata, ampak gre bolj za sodelovanje s slovensko civilno družbo v soočanju s težko situacijo, nastalo z okužbo s koronavirusom covid-19. 

Glede aretacije Janeza Janše v letu 2014, do katere je prišlo med predvolilno kampanjo za obnovo parlamenta, gre za zelo poseben proces zaradi dogodkov, ki jih nikoli ni bilo, ter z zelo dvomljivimi dokazi. Sprašujem se, zakaj ni bila omenjena aretacija Janše leta 1988 s strani jugoslovanske vojske. Zadeva se je zgodila po objavi tajnih dokumentov, s katerimi se je na vojaškem področju pripravljal državni udar. Poleg Janše so zaprli še tri osebe in ta aretacija je privedla do ustanovitve Odbora za človekove pravice ter do začetka procesa demokratizacije in osamosvojitve Slovenije. 

Res je, da je po vzpostavitvi tretje vlade pod vodstvom Janeza Janše prišlo do zamenjav, res je tudi, da gre za imenovanja za največ šest mesecev in da mora biti v tem času opravljen redni natečajni postopek za pokrivanje praznih mest. Treba pa je tudi poudariti, da je sklep sprejela vladna koalicija štirih strank, med njimi SMC in DeSUS, ki sta bili del prejšnje levosredinske vlade. Zato je težko misliti, da bi ti dve lahko dopustili obrat v desni totalitarizem. 

Res je, da je bila krizna enota ukinjena 24. marca, a samo zato, ker zdravstvena situacija ni bila več neobvladljiva, kakor v času prejšnje vlade Marjana Šarca, in so torej funkcije ponovno prevzela posamezna ministrstva. Kar se tiče živahne razprave z delom slovenskih intelektualcev, ni nič novega, ker je bila taka “razprava” prisotna tudi pred nastopom nove vlade. Zanimivo pa bi bilo navesti, da je med fazami oblikovanja tretje Janševe vlade pred slovenskim parlamentom prišlo do protestne manifestacije levosredinske usmeritve, med katero je bilo tudi spodbujanje k umoru zdajšnjega predsednika vlade (“ubi Janšu”), kar se je zgodilo tudi leta 2012 med drugo Janševo vlado. 

Malce nekorektno je mnenje glede Žana Mahniča. Sploh ni res, da nima nobenih izkušenj in izobrazbe na področju varnostnih služb, saj ima diplomo iz obrambnih sistemov, ki jo je pridobil na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Razen tega je bil leta 2014 izvoljen v Državni zbor in je predsedoval parlamentarni komisiji za obrambo v obdobju 2015-2018. Po ponovni izvolitvi leta 2018 je postal predsednik parlamentarne komisije za nadzor varnostnih služb. Zdaj ne opravlja funkcije svetovalca za nacionalno varnost, ampak je državni sekretar za nacionalno varnost v predsedstvu slovenske vlade.

Spoštovani direktor, menim, da bi morala Vaša pomembna revija namenjati več pozornosti objavi prispevkov samostojnih novinarjev, ki v Sloveniji in v tujini objavljajo ideološko obarvana dejstva o slovenski politični sceni. Živimo v zelo občutljivem trenutku in tudi tiskani mediji opravljajo, kot vedno, življenjsko pomembno vlogo za državo, za sodelovanje med državami in za Evropo. Prav zato so poklicani, da iščejo objektivna in resnična dejstva. 

Pismo predsednika SSO Walterja Bandlja direktorju časnika L’Espresso Marcu Damilanu

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme