“Čas državnih prestolnic je mimo, čas je za prestolnice obmejnih območij!”

Piše: Kat

Trg Evrope: Gorici se pripravljata na prihod dveh predsednikov

Pred jutrišnjim uradnim obiskom italijanskega predsednika Sergia Mattarelle in slovenskega predsednika Boruta Pahorja na Trgu Evrope med obema Goricama sta danes, v sredo, 20. oktobra 2021, župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič in župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna podala skupno izjavo za javnost.

Po mnenju goriškega župana predstavlja jutrišnja prireditev izredno, neponovljivo priložnost. Obisk, ki ga pričakujemo, je bil dogovorjen že pred meseci, ko sta se Ziberna in Miklavič s predsednikom Mattarello srečala v Rimu, na Kvirinalu. Ob tisti priložnosti sta se predsednika Mattarella in Pahor dogovorila za datum srečanja v Novi Gorici in Gorici. “S tem srečanjem prihaja uradno priznanje obeh republik ne samo temu, da sta Nova Gorica in Gorica postali Evropska prestolnica kulture, ampak je to tudi politično priznanje, okoljsko priznanje, dokaz, da ti dve mesti sledita skupni želji, ki ni samo politična, institucionalna, ampak pomeni prizadevanje za skupni razvoj,” je povedal Ziberna. Goriški župan želi, da bi ta prostor postal prostor dialoga, ki bi omogočil rast populacije, podjetij, družin, univerze, šolstva in preprečil beg možganov, ki smo mu nekako priča do sedaj.

“To bo fantastičen dogodek, ki se ne bo zgodil v Ljubljani, ampak v somestju obeh Goric. Srečanje dveh predsednikov postavlja somestje na evropski zemljevid, mu daje evropski pomen – Slovenija ima nacionalno prestolnico, Ljubljano, ima pa tudi mesto, ki ima evropski pomen, ki je Evropska prestolnica kulture,” je dejal Klemen Miklavič. Po njegovem mnenju sta predsednika Pahor in Mattarella velika državnika, velika Evropejca, ki sta vlogo Goric prepoznala in ji dala težo ne samo v korist obeh mest in obeh držav, ampak v korist prihodnosti celotne Evrope. “Z našim primerom bo Evropa dobila navdih za naslednje poglavje svoje integracije. Takih območij, ki so razdeljena z mejo, je veliko po Evropi, in če se bodo združevala, bodo imela velik potencial za razvoj in Evropska unija bo našla neko novo dimenzijo. Čas državnih prestolnic je mimo, sedaj je čas za prestolnice obmejnih območij, ki res tvorijo Evropo ljudstev, jezikov, kultur in skupne tradicije,” je še dodal novogoriški župan. Po njegovih besedah se bodo jutri – prvič v zgodovini slovenskega državnega protokola – najvišja državna priznanja podeljevala izven Ljubljane, “to je za nas zelo velik ponos, počastitev s strani največje avtoritete v naši državi, predsednika republike. Prvič se bo tako visoko državniško dejanje zgodilo izven Ljubljane, in to bo v somestju dveh Goric.”

Skupni uradni obisk predsednikov obeh držav v Novi Gorici in Gorici bo potrdil zavezanost duhu projekta EPK – Evropske prestolnice kulture GO! Borderless 2025, ki priča o povezanosti dveh obmejnih mest in ponuja inovativen model sožitja in sodelovanja. Predsednika bosta z obiskom Nove Gorice in Gorice pozdravila EPK 2025 kot simbol povezovanja, razumevanja in strpnosti, ki ponazarja Evropo brez meja. Za jutrišnjo prireditev so predvideli tudi slabo vreme, zaradi tega postavljajo na Trgu Evrope primerno strukturo. Protokol je že zelo strogo začrtan, glede morebitnega prihoda protestnikov, ki bi jutrišnjo priložnost izkoristili za manifestacijo zoper zeleno covidno potrdilo, pa sta župana složno izjavila, da ju ta možnost ne skrbi: “V demokratičnih državah lahko kdorkoli izrazi svoje misli in mirno manifestira, nasilje pa je seveda nesprejemljivo”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme