Čarovnik iz Oza - pravljični muzikal v Družinskem abonmaju

SNG Nova Gorica

Lyman Frank Baum

Čarovnik iz Oza

pravljični muzikal

režiser, priredba: Miha Golob

sobota, 2. marec, ob 17.00

Velika dvorana

Družinski abonma Slovenskega stalnega gledališča vabi na novo doživetje, tokrat s pravljičnim muzikalom po kultnem ameriškem romanu Lymana Franka Bauma Čarovnik iz Oza. SNG Nova Gorica bo v soboto, 2. marca ob 17.00 gostovalo v Veliki dvorani tržaškega gledališča s čarobno glasbeno-gledališko predstavo po knjigi o iskanju sebe in lepšega življenja.

Uspešnica mladinske literature je izšla leta 1900, v obliki muzikala je dve leti kasneje doživela prvo uprizoritev na broadwayskih odrih, najbolj pa jo poznamo po filmu Čarovnik iz Oza režiserja Victorja Fleminga iz leta 1939 (z mlado Judy Garland) ter po pesmi Over the Rainbow.

Film je nastal v času okrevanja Amerike po hudi gospodarski krizi, ki jo je povzročil zlom newyorške borze, in se zato naslanja prav na silo mladosti, ki naj bi deželi dala nov zagon. Zato je Doroteja, pravljična junakinja, ki ne čaka na rešitev problema (princa na belem konju), ampak ga reši sama, dobrodošla spodbuda za vsakega, ki začenja svojo življenjsko pot. Fantastično pripoved o odraščanju in pogumu je za SNG Nova Gorica priredil režiser Miha Golob, songe je prispeval Jani Kovačič, glasbo pa Boštjan Gombač.

Blagajna in kavarna SSG bosta odprti uro pred začetkom predstave.

ZGODBA

Zgodba je postavljena v pozno 19. stoletje v ZDA in pripoveduje o siroti Doroteji, ki živi s teto in stricem v puščobni in dolgočasni deželi Kansas. Ujame jo tornado, ki jo odnese iz njene dežele in pripelje v čudovito deželo Oz. To je sanjska dežela, polna čudežev in raznolikih ljudi. Kljub očarljivosti omamne dežele čuti domotožje po ljubeči teti in stricu, zato se želi vrniti domov. A vrnitev ni tako preprosta. Najprej mora prepešačiti pol dežele do glavnega in najmogočnejšega čarovnika Oza, edinega, ki ji lahko pomaga. Na poti sreča še Strašilo, ki nima možganov, in ga povabi zraven. Nato se jima pridružita še Pločevinasti človek brez srca ter Lev brez poguma. Vsi trije gredo z junakinjo po tisto, kar jim manjka, da bi našli srečo in zadovoljstvo.

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=mtr3OZvpKdM

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme