Čarobni decembrski gledališki trenutki

Piše: IK

Tri primorska gledališča skupaj na spletu

Kot znano, so tri primorska gledališča, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovensko stalno gledališče Trst in Gledališče Koper, ob ponovnem zaprtju gledaliških hramov zaradi jesenskega vala epidemije koronavirusa zasnovala skupen načrt Koprodukcije primorskih gledališč in se tako spet povezala s svojimi zvestimi gledalci v virtualnem svetu. Odraslim ljubiteljem gledališke umetnosti so vsako nedeljo, od začetka novembra dalje, namenjala vrsto uspešnih koprodukcijskih predstav, ki so bile deležne tudi raznih priznanj in nagrad (Barufe, Richard Tretji, Za blagor vseh ljudi, Duohtar pod mus). Zadnja na vrsti je bila komedija Gospa ministrica Branislava Nušića v režiji Dušana Jovanovića. Nastala je v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper. Na 18. dnevih komedije v Celju leta 2009 je Saša Pavček za naslovno vlogo Ane Živane Tavčar Simčič prejela priznanje žlahtna komedijantka, Dušan Jovanovič pa naslov žlahtni režiser.

V prazničnem decembru bodo omenjena gledališča ob nedeljah ob 11. uri ponudila vrsto predstav najmlajšim gledalcem in mladini. Prav to občinstvo v gledališču najbolj pogrešajo.

Prva predstava je bila v nedeljo, 6. decembra, in sicer Grozni Gašper, komična srhljivka za večje otroke o nemogočem otroku. Napisala jo je Tamara Matevc, režiral pa jo je Jaša Jamnik. Nastala je kot koprodukcija SNG Nova Gorica in Gledališča Koper. V nedeljo, 13. decembra, so si mladi gledalci lahko ogledali “komičen krimič” Super reva, koprodukcijsko predstavo Gledališča Koper in SSG Trst. Besedilo sta napisala Tatjana Doma in Jaša Jamnik, ki je tudi režiser predstave. V nedeljo, 20. decembra, bodo na sporedu Živalske novice za otroke od 6. do 10. leta starosti, a ob njih se nasmejejo tudi odrasli! Avtor je Primož Suhodolčan, režiserka pa Ajda Valcl, porodila se je kot koprodukcija SNG Nova Gorica in Gledališča Koper. Zadnja predstava iz tega niza bo na vrsti 27. decembra. Mladi ljubitelji gledališča bodo lahko malce razmislili ob ogledu poučne predstave Imej se rad. To je zgodba o družinskih odnosih za predšolske otroke in prve tri razrede osnovnih šol: avtor dela je Franjo Frančič. Kot koprodukcijo sta predstavo uprizorili Gledališče Koper in SSG Trst. Režijo podpisuje Katja Pegan.

Navedene predstave so v glavnem uspešnice, nekatere med njimi so prejele tudi priznanja, npr. nagrado zlata paličica za kakovost ali nagrado zlata pika na Pikinem festivalu v Velenju. Otroci in mladi si jih bodo gotovo radi spet ogledali, saj so uprizorjene na zabaven in izviren način ter iskreno nagovarjajo otroško in najstniško občinstvo.

Ogled predstav je seveda brezplačen, otroci si jih lahko ogledajo tudi večkrat.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme