Čarobna pravljica, ki ogreje še tako zakrknjeno srce

Današnja potrošniška družba, ki ji ni mar za tiste, ki živijo v pomanjkanju, prisega le na denar in nas tudi v tem adventnem času pričakovanja božičnih praznikov sili le k nakupovanju, tudi nepotrebnega, v siju omamno bleščečih prazničnih luči in drugih okraskov, ki se v mestih pojavljajo zmeraj bolj pomaknjeni v žalostne novembrske dni. Ob tem pa nam misel beži daleč od tistih, ki bi morda od nas poleg materialnih dobrin želeli toplo bližino, stisk prijateljske roke, prisrčen objem…
Prav v brezbrižno družbo, ki ne loči dobrega od zla, naperi kritično ost in na strune srčne dobrote, ki premaga in prežene lakomnost, skopuštvo, zavrtost, pohlepnost, neusmiljenost, zaigra Božična pesem (A Christmas Carol), ki jo je znani angleški pisatelj Charles Dickens (1812-1870), literarna zvezda viktorijanske dobe, napisal le v nekaj dneh in je takoj po izdaji v decembru l. 1843 pošla že na božični večer. Baje je z njo Dickens spodbudil spet tistega božičnega duha, ki je bil z leti pozabljen: da je sveti božični čas, čas, ko se družine zbližajo, ko človek odpre svoje srce bližnjemu, ki morda ni tako srečen kot on, in čas, ko naj bi tudi družba postala bolj človeška, pravičnejša, ne pa usmerjena le v dobičkarsko donosnost.
Dickensova Božična pesem je bila od svojega nastanka prevedena v mnogo jezikov in povsod je požela veliko uspeha. Zgodbo so prelili v odrsko in filmsko delo, risanke… Večkrat jo spletajo celo v balet Hrestač (tudi v prikazu SNG Opera in balet Ljubljana; vsakič, ko ga uprizarjajo, beleži vse razprodane vstopnice!).
Izredno čarobna gledališka priredba Božične pesmi, v kateri so res mojstrsko prepletene različne gledališke zvrsti in prepoznavni razni žanri, se je zarisala na odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in doživela sijajen premierni sprejem v četrtek, 28. novembra 2019, v privlačni sočnosti slovenskega prevoda Ane Duše. Praizvedba muzikala Božična pesem, prave vezenine, nadrobno stkane iz glasbenih, likovnih, scenografskih in svetlobnih draguljev, je bila prav v predbožičnem času, ko si še sami želimo zasukati svoje življenje v drugačno smer, se poglobiti vase in se odpreti sočloveku, postati bolj človeški, manj zagledani in zazrti vase, bolj velikodušni. Prav to je v očarljivi odrski postavitvi, za čarobno skrivnosnost katere so prišli v poštev raznovrstni možni odrski triki in tehnični pripomočki, s katerimi je dobro opremljen oder SNG Nova Gorica, iz teksta izvabila in jasno poudarila režiserka Ivana Djilas, že nekajkrat gostja v SNG Nova Gorica. Naj spomnimo le na njeno briljantno režijo bizarne operete Peter Kušter, ki je doživela izjemen uspeh in laskave nagrade. Tokrat je ob sebi kot asistenta imela Marka Bratuša, umetniškega vodjo novogoriškega gledališča. V tej čarobni pravljici je protagonist nergaški skopuh, pohlepnež, grabežljivec, ljudomrznik, zavrt bogatin Ebenezer Scrooge, ki ne mara Božiča in ga ne praznuje nikdar. Svoje uslužbence še na samo božično vigilijo priganja k delu in jim grozi z odpovedjo. Gre mu le za denar, ki ga z zadovoljstvom prestavlja iz roke v roko, da lahko posluša njegov vabeči žvenket. S trdo besedo odklanja tudi vsakoletno prijazno nečakovo povabilo na skupno božično večerjo. Raje ždi sam na svojem kavču v mrzli sobi in se odeva s priljubljeno odejico. A na tokratni božični večer se mu dogodijo neverjetne stvari. Z onstranstva se mu ob skrivnostnem migotanju medle sobne luči prikaže pokojni sodelavec-solastnik njegovega podjetja Jacob Marley. Noge mu oklepajo težke verige, ki jih za kazen mora z veliko muko vleči prav zaradi tega, ker se je celo življenje pehal le za zaslužkom in bil velik stiskač. Marley mu napove, da ga bodo obiskali trije duhovi, preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, ki mu bodo prikazali njegovo preteklo, sedanje in prihodnje ravnanje ob božičnem času. Prijateljeva prikazen ga opozarja, naj se ne obotavlja storiti vse, kar mu bodo duhovi naročili, ker drugače ga v onstranstvu čaka prav takšna kazen kot njega. Scrooge ves drgeta ob tej misli in v smrtnem strahu opazuje, kaj mu kažejo duhovi. Ob zori se ves presrečen, da je še živ, otrese dotedanje mržje do vseh in se spremeni v popolnoma drugačnega človeka, postane dober, spravljiv, darežljiv dobrotnik svojih uslužbencev, pa še k nečaku se veselo napoti na božično večerjo. V strah vzbujajoči nočni izkušnji je spoznal, da človeka lahko osrečita le človeškost in velikodušnost.
Zahteven opis spreobrnjenja zavrtega nergača in skopuha je res do potankosti enkratno (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Iva Koršič

SNG Nova Gorica / Premiera: Božična pesem

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme