“Cantate Domino”

Ob godovanju sv. Andreja apostola, štandreškega farnega zavetnika, je 1. decembra v župnijski cerkvi nastopil Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel. Koncert je bil topla zahvala tridesetih srednješolk in srednješolcev, ki pojejo v tem večkrat nagrajenem mladinskem zboru, župniji sv. Andreja apostola v Štandrežu. Zbor je namreč svoj sedež našel prav pod streho te župnije.
Program z naslovom Cantate Domino, ki ga je za to priložnost izbral zborovodja David Bandelj, je vseboval skladbe od Claudia Monteverdija do Vytautasa Miškinisa, torej od zgodnjih zborovskih umetelnosti pa vse do današnjega vokalnega izrazja. Vsebinsko je obsegal tri slogovna obdobja. Z Giovannijem da Palestrina je razgrnil lepoto renesančne zborovske zvočnosti, z Monteverdijem pa se je že spogledoval z začetki baročne glasbene estetike. Kot posebnost je v uvodu zazvenela Nu pujte pujte vsi ljudje, uglasbitev besedila iz Katekizma Primoža Trubarja v transkripciji Eda Škulja in priredbi Ivana Florjanca. V tem renesančno-baročno obarvanem sklopu se je Mladinski mešani zbor predstavil z lepim, polnim zvokom, ki je bil uravnotežen in harmoničen, v dikciji točen. Izrazno je ustvarjal dinamično in barvito zvočno podobo, ki je bila vseskozi koherentna.
V drugem delu programa so se izmenjevala dela sodobnih skladateljev z glasbo romantike. Premišljen prehod je predstavljala srednjeveška melodija Gaudete v priredbi angleškega dirigenta in pevca iz King’s Singers, Briana Kayja. Vzpostavila je vez med petsto let staro glasbeno tradicijo in današnjim časom. Kratko, a zvočno učinkovito pesem je zbor zapel prepričljivo in tako postavil prolog v melodično kompleksnejši drugi del. Po Ave Marii Franza Biebla, priljubljeni pesmi nemškega skladatelja iz 20. stoletja, sta sledili v interpretaciji zahtevni Dum aurora sodobnega italijanskega skladatelja in dirigenta Lorenza Donatija, in psalm Jauchzet dem Herrn, alle Welt, enega najpomembnejših skladateljev romantične dobe, Felixa Mendelssohna-Bartholdyja. Tekstura teh del je precej zapletena. Donatijeva prevzema zvočno podobo stare polifonične glasbe, medtem ko Mendelssohnova izraža čisti romantični ideal. Pri obeh skladbah je zbor Emil Komel pokazal zrelost in resen pristop k izvedbi. Program je zaokrožil psalm Cantate Domino sodobnega litvanskega skladatelja Vytautasa Miškinisa.
Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel je vnovič pokazal, da skupaj z zborovodjo Davidom Bandljem izbirata prave pristope k delu. Zbor ohranja glasovno ubranost, ustvarjalni zagon in željo po doseganju kakovostnih izvedb. Zborovodja vzdržuje ravnovesje med pedagoško resnostjo – avtoriteto in prijateljskimi odnosi s pevci. Vse to pa se zrcali v izvedbah, ki so zanimive, raznolike v svoji pripovednosti in odprte za nove ideje.

Metka Sulič

Štandrež / Celovečerni koncert Mešanega mladinskega pevskega zbora Emil Komel

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme