Butalce bodo v nedeljo oživili najmlajši igralci

Piše: Iva Koršič Fotografije: Dramska družina SKPD F.B. Sedej

SKPD F. B. Sedej in Dramska družina F. B. Sedej Igrivo gledališče

V lanski sezoni so si pri SKPD F. B. Sedej Števerjan, kamor spada tudi Dramska družina, v kateri že mnogo let živahno utripa gledališka ustvarjalna žilica, prvič za najmlajše navdušence te mikavne, a zahtevne umetnosti zamislili gledališke delavnice tudi zato, da bi z njimi, ob vsiljivi vseprisotni italijanščini, utrjevali slovenski jezik, bogatili besedišče in namenili pozornost dikciji. Od oktobra 2022 do maja 2023 so se pod vodstvom z gledališčem “zasvojenih” učiteljic Jožice Zniderčič in Marinke Černic vile pod naslovom Igrivo gledališče. Ker se je ta zamisel zelo dobro uresničila in obrodila imeniten sad, razigrano predstavo Cirkus Čudisekarseda, v kateri so nastopali mali igralci, so se pri SKPD F. B. Sedej odločili, da bodo to krasno izkušnjo ponovili tudi v letošnji sezoni. Njihova srčna želja je, da bi se v domači vasi spet vzpostavila “gledališka vertikala”, v kateri bi delovali tudi otroška in mladinska gledališka skupina, ki bi prilivali novih igralskih moči zelo uspešni števerjanski Dramski družini, katere umetniški vodja je Jasmin Kovic, režiserka, ki je na ljubiteljski in poklicni gledališki sceni zrežirala že kar nekaj odmevnih predstav in venomer kuje nove načrte. Tako so se tudi tokrat za lanskoletne in nove udeležence, porazdeljene v mlajšo (od 6. do 10. leta) in starejšo skupino otrok (od 11. leta dalje), od oktobra 2023 do maja 2024, vrstila na sedežu društva F. B. Sedej v Števerjanu ta očarljiva srečanja z gledališčem, ki bodo svoj živahni epilog imela v nedeljo, 12. maja 2024, ob 16. uri, ko bodo igralci Otroške gledališke skupine Dramske družine F. B. Sedej premierno uprizorili veseloigro Z butalskih gričev, prosto povzeto po slovitih humoreskah Butalci Frana Milčinskega (1867-1932). Pod priredbo besedila se podpisuje Jožica Zniderčič, ki je tudi tokrat vodila delavnice z Marinko Černic. Kot je zapisano v gledališki zgibanki, so “Butalci še danes presenetljivo aktualni. Presneto učinkovito nagovarjajo tako mlade kot starejše. Njihovi liki, prežeti z zimzelenim humorjem, pogosto odsevajo značajske poteze, zlasti pa hibe in napake nas vseh. Po naravi so naivni, zavistni, tekmovalni, predvsem pa vedno prepričani v svoj prav …”

V znane literarne like, ki jih je tako enkratno slikovito opisal Fran Milčinski, se bodo prelevili člani mlajše skupine, Victoria Del Negro, Urška Dorni, Greta Mania’, Lisa Princic, Giorgia Trevisani, Mia Vittori (kmetice), Nicolo’ Cozzutti, Primož Dorni, Jurij Pintar (kmetje), Liam Devetak (“modri” Butalec) in Danijel Pintar (Tepanjčan), in starejše skupine, Claudio Burgaretta (policaj / Cefizelj), Danjel Pahor (policaj / Cefizelj), Nora Burgaretta (grofica), Mitja Komjanc (kmet / županov sin), Sofia Prestento (radovedna Butalka), Sofija Di Battista (klepetava Butalka), Jana Spazzapan (opravljiva Butalka), Greta Pontello (butalka / pekarica), Neva Kovic (pekarica). 

Kar vidimo na odru, je odraz veselja, dela, truda, navdušenja, vnete zagnanosti, ki so jih v teh dolgih mesecih v nastop vložili vztrajni, delavni, zavzeti in požrtvovalni mentorici Jožica Zniderčič in Marinka Černic ter rosno mladi igralci. Toda za vsem tem se skriva še vse tehnično, zakulisno delo, ki je še kako pomembno za dober potek predstave in njeno likovno podobo. Za vse to so pri postavitvi Butalcev zaslužni Nataša Sirk, ki je tokrat prvič sodelovala s števerjanskimi igralci in poskrbela za koreografijo, Snežica Černic, katere natančno, pikolovsko delo pri izbiri kostumov je bilo že večkrat poudarjeno, Jasmin Kovic, Lara Proderutti, Aljoša Dorni, Evgen Komjac, Simon Komjanc in Matej Pintar, ki so izdelali scenografske elemente, Aljoša Dorni (ki je nudil pomoč tudi pri logistiki), Silvia Humar in Janez Terpin, ki sestavljajo brezhibno tehnično ekipo, in Irene Grusovin, ki je s svojimi spretnimi šiviljskimi rokami že večkrat pripomogla k izdelavi pisanih kostumov. Rekvizite je izdelal Franko Žerjal, umetnik in dolgoletni režiser števerjanske Dramske družine.

Kako se je vse to delo harmonično spojilo v živahno uprizoritev, bodo gledalci sami odkrili, če bodo prišli na nedeljsko premiero v veliko dvorano Sedejevega doma v Števerjanu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme