Brezplačna psihosocialna pomoč ljudem v stiski v času epidemije

Mestna občina Nova Gorica

V zdajšnji epidemiološki situaciji se ljudje lahko znajdejo v stiski, strahu in negotovosti. Zato je bil pred kratkim vzpostavljen v Sloveniji nacionalni Telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji COVIDA-19. V primeru, da se posameznik želi s kom pogovoriti, lahko pokliče na brezplačno telefonsko številko 080 51 00kjer strokovno pomoč nudijo izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja, in sicer 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Poleg nacionalne je na voljo tudi svetovalna telefonska številka psihologinj Centra za krepitev zdravja (CKZ) Nova Gorica 041 426 469, na katero je mogoče poklicati vsak delavnik (od ponedeljka do petka), med 16. in 18. uro. Prav tako je mogoče psihologinje CKZ Nova Gorica kontaktirati tudi preko elektronske pošte: psihologckz@zd-go.si . S tem želijo na novogoriški občini zagotoviti dostopno podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov soočajo z različnimi stiskami.

Na pomoč so priskočile tudi številne nevladne organizacije v Mestni občini Nova Gorica. Vse informacije o telefonskih številkah in oblikah pomoči so objavljene v zavihku “KORONAVIRUS info” na spletni strani novogoriške mestne občine (www.nova-gorica.si). 

  1. Zavod Karitas Samarijan

Za psihosocialno podporo in pomoč osebam, ki doživljajo nasilje v družini, lahko vsakdo pokliče na: 031 655 961 ob delavnikih od 8.00 do 12.00  ali piše na varna.hisa@zavodsamarijan.si.

Za psihosocialno podporo in pomoč osebam, ki doživljajo osebne stiske in težave v duševnem zdravju, lahko vsakdo pokliče na 031 666 123 ob delavnikih od 8.00 do 12.00  ali piše na svetovalnica.lucka@zavodsamarijan.si.

Za pomoč ženskam v drugih socialnih stiskah (stanovanjske, osebne, materialne, finančne ), lahko vsakdo pokliče na 031 655 961 ob delavnikih od 8.00 do 12.00 ali piše na  info@zavodsamarijan.si

Za pomoč v primerih, povezanih  s težavami zaradi odvisnosti od alkohola, lahko vsakdo pokliči na 031 655 961 ali pišite na info@zavodsamarijan.si   

  1. ŠENT

Strokovnjaki s področja duševnega zdravja so na voljo za brezplačna svetovanja in pogovore, ki lahko v teh negotovih časih zmanjšujejo občutke utesnjenosti in stiske.

 Dosegljivi so vsak delavnik med 9.00 in 15.00 na:

Po predhodnem dogovoru je ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov možen tudi individualni osebni razgovor.  

  1. OZARA

Če se kdo sam znajdete v situaciji, ko se počuti tesnobno ali zaskrbljeno glede koronavirusa, lahko pokliče na naslednje telefonske številke:

Lidija             051 621 241

Mojca             040 745 795

Katjuša          031 233 323

Maša             070 550 662

Mojca             051 416 592

Dimitrij           070 551 771

Zala               040 359 539

Anna              030 401 031

V primeru hujših duševnih stisk je možen terenski obisk na domu – tel. 05 330 37 20 (med 7.30 do 15.00).

  1. Medobčinsko društvo prijateljev mladine za Goriško

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine za Goriško z izvajanjem programa Družinski center Trojka nudijo otrokom, mladostnikom in njihovim družinam psihosocialno podporo v obliki individualnega svetovanja ali skupinskih delavnic, osebno ali/in na daljavo (psihologinja, pedagoginja in specialna pedagoginja in socialna pedagoginja), pomoč pri organizaciji pouka na daljavo (programska oprema, učna pomoč), pomoč pri pridobivanju dodatnih finančnih sredstev za poplačilo položnic, pomoč pri urejanju botrstva za otroke, pomoč z donacijami hrane, pomoč pri iskanju gospodinjskih aparatov, pohištva…

Ob delavnikih so dosegljivi na sedežu MDPM za Goriško, Bazoviška 4, Nova Gorica in na tel.: 030 703 832.  V nujnih primerih pa lahko vsakdo pokliče vsak dan med 8.00 in 20.00 uro na tel.: 041 650 691. 

  1. Slovensko združenje za preprečevanje samomora – CENTER ZA PSIHOLOŠKO SVETOVANJE POSVET

Psihološko svetovanje poteka po telefonu in/ali Skypu. Svetovalec klienta ob dogovorjenem terminu pokliče s skrite številke ali na Skype. Psihološko svetovanje je namenjeno polnoletnim posameznikom, parom in družinam v duševni stiski. Za psihološko svetovanje se je potrebno predhodno naročiti. Naročite se lahko vsak delovnik med 8.00 in 16.00 na številki 031 704 707.

  1. Hospic – Sočutni telefon  Območni odbor Severna Primorska

 Hospic – Sočutni telefon Območni odbor Severna Primorska

Ko gre za umiranje in žalovanje potrebujemo koga, ki mu zaupamo in ne daje površnih odgovorov in je pripravljen hoditi po poti strahu. V času virusne epidemije se ljudje srečujemo z različnimi stiskami. Zdaj, ko smo več doma, lahko stiske, s katerimi se soočamo ob umiranju in žalovanju, še bolj občutimo. Strokovni delavci in prostovoljci Slovenskega društva Hospic bodo v okviru območnih društev prisluhnili vsakomur, ki se sooča s stiskami ob umiranju bližnje osebe in žalovanju. Dosegljivi so na telefonski številki 031 606 309 ali el. pošti s.primorska@hospic.si.

Sočutni telefon Slovenskega društva hospic je namenjen kronično bolnim, umirajočim in njihovim svojcem ter vsem žalujočim. V času virusne epidemije nudijo brezplačno, sočutno, psihosocialno podporo. Telefon je namenjen tudi prostovoljcem društva v skrbi zase, za svoje bližnje in uporabnike.

  1. Društvo Projekt Človek (Sprejemni center Piran – enota Nova Gorica)

V primeru težav z zasvojenostjo lahko vsakdo pokliče Društvo Projekt Človek, ki izvaja programe za samopomoč, terapijo in socialno rehabilitacijo oseb z različnimi oblikami zasvojenosti. V sprejemni pisarni Nova Gorica nudijo podporo in svetovanje vsem tistim, ki imajo težave z zasvojenostjo, njihovim svojcem ter tudi vsem ostalim, ki potrebujejo podporo v tem stresnem in negotovem obdobju in si želijo podeliti s kom svoja občutja.

Za svetovanje in podporo so dostopni ob delavnikih (med 8.00 in 15.00 uro) na telefonski številki 041 272 376 ter preko e-mail naslova pisarna.ng@projektclovek.si.

  1. FUDŠ

Kognitivno vedenjsko svetovanje Slovenija (KVS Slovenija) v sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije ponuja brezplačne razbremenilne pogovore vsem, ki se v času epidemije covid-19 soočajo z duševno stisko.

Pogovore izvajajo diplomanti magistrskega študijskega programa Psihosocialna pomoč ter absolventi in študenti zadnjega letnika študija. Za več informacij in prijavo na posvet pišite na: kvs.slovenija@gmail.com

Več informacij na https://kvs-slovenija.com/ 

  1. DC Sveta Gora 

Družinski center Sveta Gora ponuja psihosocialno pomoč ljudem v stiski. Vsak, ki želi, lahko pokliče na telefonsko številko 040 351 236 in pusti sporočilo. V najkrajšem možnem času bodo vsakogar poklicali nazaj. Lahko pa se tudi piše na el. pošto info@centerskupaj.si .

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme