Brezplačen ogled kratkih filmov 22 evropskih gledališč

SNG Nova Gorica s Teatrom na Konfini na projektu Renesansa Evropske gledališke konvencije

Evropska gledališka konvencija ETC (European Theatre Convention) v sodelovanju z 22 evropskimi gledališči v novi seriji kratkih filmov razmišlja o Renesansi gledališča. Projekt Renesansa od 9. maja do 4. junija 2021 na spletu ponuja ogled kratkih 5-minutnih filmov 22 gledališč iz 18 evropskih držav. Dramsko izhodišče projekta predstavlja pojem renesansa. Renesansa v umetnosti predstavlja izbruh ustvarjalnosti po “mračnem in bolnem” srednjem veku – kompleksno in neenakomerno praznovanje lepote, modrosti, znanosti in arhitekture. Bila je čas dramatičnih sprememb, prevratov, brutalnih prelomov s socialnimi vzorci. Bila je tudi čas, ki je privedel do premika v evropski miselnosti in predstavil nov duh časa. Vodilna evropska gledališča so se združila, da bi v popolnoma novi seriji brezplačnih videov premislila realnost življenja v pandemiji in potenciale za “ponovno rojstvo” gledališč(a) v virtualnem prostoru po letu dni življenja s pandemijo. Sodelujoča evropska gledališča, ki so članice ETC, so preverjala, preizkusila in predstavila nova besedila in formate, zasnovala dela za digitalni oder in razvila digitalne dramaturgije. Ustvarjalci kratkih filmov so se navdihovali v filozofiji, fantaziji in težavah življenja v pandemiji. Pri projektu je sodelovalo 250 evropskih umetnikov in ustvarjalcev.

SNG Nova Gorica v koprodukciji s Teatrom na Konfini se je na projekt Renesansa uvrstilo z videom, pod katerega se podpisuje gledališki kolektiv Sakerdon Mihajlovič (Miha Nemec, Maja Poljanec Nemec, Enej Gala, Neli Maraž, Tomi Novak, Fabris Šulin). Video bo na spletu premierno predvajan 31. maja 2021. Objavljen bo na spletni strani in družbenih omrežjih SNG Nova Gorica.

Video gledališkega kolektiva Sakerdon Mihajlovič

Gledališki kolektiv Sakerdon Mihajlovič se je odločil, da bo znova obudil svoje razumevanje kolektivnega in odnosov, ki oblikujejo področje kolektivnega z uporabo kamnitih lutk, podobnim človeškim bitjem. Menijo, da so rečni kamni v našem okolju sveti. Ena od ikonskih  renesančnih umetnin, Michelangelov David, je izklesana prav iz kamna.

Ustarjalci so vedeli, da se mora na prizorišču med lutkarji vzpostaviti posebna vez, pa tudi med njimi in lutko samo. Pri tem niso prosili za pomoč izkušenih lutkarjev. Odločili so se za pristop ‘treh lutkarjev’, ki so se morali naučiti, kako delati skupaj in kako delati z lutko. “Mi – Skupina, ekipa z ogromno osebnimi problemi, kakor v vsaki skupnosti – smo si dali cilj, da prebudimo življenje v lutki in posnamemo učni proces razvoja v popolnoma delujočo, podporno in ustvarjalno skupnost z občutkom za estetiko. Ali ne razumemo tudi renesanse na tak način?”, pravijo ustvarjalci petminutnega filma.

Kratki posnetek je, kot rečeno, nastal po scenariju in v izvedbi gledališkega kolektiva Sakerdon Mihajlovič, ki ga sestavljajo Miha Nemec (režija), Maja Poljanec Nemec (predsednica), Enej Gala (vizualni elementi, oblikovanje lutk), Neli Maraž (režija videa), Tomi Novak (glasba in zvok), Fabris Šulin (kamera in direktor fotografije), pa še Marko Bratuš (asistent dramaturgije).

Producent je SNG Nova Gorica, koproducent pa TNK – Teater Na Konfini.

Vsak delovni dan med 9. majem in 4. junijem 2021 bo na spletu objavljen en videoposnetek enega gledališča iz serije. Filme je možno si ogledati brezplačno. Videi vseh 22 gledališč bodo objavljeni tudi na spletni strani SNG Nova Gorica.

Spored na spletu premierno objavljenih videov

Do zdaj so bili predstavljeni:  filmi vseh držav 9. maja 2021, na dan Evrope, nato pa Národní divadlo Praha, Češka (10. maja), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Luksemburg (11. maja), Staatsschauspiel Dresden, Nemčija (12. maja), Cyprus Theatre Organisation THOC, Ciper (13. maja), Slovak National Drama Theatre, Slovaška (14. maja), Théâtre de Liège, Belgija (17. maja), Schauspielhaus Graz, Avstrija (18. maja), Dakh Theatre – Centre of Contemporary Arts, Ukrajina (19. maja). Predvajani pa bodo še Fondazione Teatro Due, Italija (20. maja), Divadlo Jána Palárika, Slovaška (21. maja), Festival La Mousson d’Été, Francija (22. maja), Teatru Malta, Malta (24. maja), The National Theatre of Albania, Albanija (25. maja), National Academic Molodyy Theatre, Ukrajina, Kyiv (26. maja), Teatro Stabile di Torino, Italija (27. maja), HNK  Zagreb, Hrvaška (28. maja), JK Opole Theatre, Poljska (29. maja), SNG Nova Gorica, Slovenija (31. maja), Pesti Magyar Színház, Madžarska (1. junija), Narodno pozorište u Beogradu, Srbija (2. junija), Volkstheater Wien, Avstrija (3. junija), Göteborgs Stadsteater – Backa Teater, Švedska (4. junija).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme