Brez glasbe ne gre

Piše: Mojca Petaros

Slovenka iz Italije v mednarodnem okolju (25)

Prejšnjo soboto sem si prvič po dolgem času privoščila, da sem šla spat brez budilke: navadno me tudi ob vikendih vedno čaka kako opravilo ali izlet, zaradi katerega ne morem predolgo spati. Namesto običajne melodije s telefona pa me je tistega jutra prebudila glasba iz sosednje sobe: sostanovalka je začela  spletni tečaj solopetja.

Ko sem ji kasneje povedala, da sem jo slišala peti, se mi je zelo opravičevala. Ne razumem, kako ni vedela, da smo jo čisto vsi v stanovanju lahko slišali, glede na to, da so naše stene po sposobnosti zvočne izolacije podobne kartonu, vsekakor pa ji nisem zamerila. Pravzaprav sem sočustvovala z njo, saj se še dobro spomnim, kako so lahko pevske vaje na daljavo, kakršne sem s svojim zborom Veselo pomladjo morala tudi sama obiskovati skoraj celo lansko sezono, naporne: tako zaradi težjega sledenja zborovodji kot tudi zaradi zadrege ob prepevanju sredi polnega doma.

Sostanovalka iz Grčije ni edina glasbena navdušenka: Portugalec očitno nima zadržkov zaradi sramežljivosti, saj si med opravljanjem vsakdanjih opravil večkrat na glas prepeva. Razen če se to zgodi ob pretirano poznih urah, niti njemu ne zamerim: prvič zato, ker poje presenetljivo dobro, in drugič, ker raje poslušam njegov glas kot pa razbijajoče portugalske raperje, ki jih navadno izbere, ko si glasbo predvaja prek telefona.

Glasba ima v življenju vsakogar pomembno vlogo. Le kdo se ne sprosti ob poslušanju svojih najljubših melodij, pa naj bo to doma, v avtu, med hojo ali tekom, med študijem, v slušalkah ali na glas … Odkrivanje glasbenih okusov ljudi, ki me obdajajo, se meni zdi posebej zanimiv način za to, da jih bolje spoznam.

Tudi tako vseprisotna stvar, kot je glasba, pridobi nove pomene v trenutku, ko začneš živeti v tujini oziroma v mednarodnem okolju. Spomnim se, da mi je pred leti prijateljica iz Slovenije, ki se je s fantom preselila v Anglijo, pripovedovala, da ju je v nekem obdobju rešilo poslušanje Adija Smolarja, saj sta preko njega ohranila stik s slovenščino. Šele po selitvi v Španijo sem lahko zares doumela njeno pripoved: tudi meni se tu včasih toži po slovenski besedi. Ko na Youtubu pobrskam za dobro znanimi slovenskimi glasbeniki, pa se počutim kot doma.

Istočasno sem od svojega prihoda v Španijo seveda veliko bolj v stiku z raznovrstno špansko glasbo, ki mi je prav tako prirasla k srcu. Prek glasbe lahko odkrivamo nove kulture, pa tudi treniramo tuj jezik: to nam je že na višji šoli vbijal v glavo profesor, ki nas je prepričeval, da bomo usvojili ogromno angleškega besedišča, če ob poslušanju priljubljenih pevcev napnemo ušesa tudi za besedila.

Še lepše od poslušanja pa je seveda petje. Ko sem se prvič udeležila večera s karaokami, ki je ena od aktivnosti, ki jih večkrat prirejajo za mednarodne študente, sem bila kar presenečena, kako zelo sem uživala. Tam sem lahko prisluhnila Špancu s čudovitim glasom, ki mi je kasneje priznal, da se je prijavil na televizijsko tekmovanje Španija ima talent, zabavnim Mehičanom, po zaslugi katerih sem spoznala marsikatero mehiško romantično balado, pa tudi Italijanom, ki so me prepričali, da se jim pridružim pri dretju v mikrofon ob nekaterih priljubljenih popevkah iz naše države.

Moč, ki jo ima petje kot povezovalni element, sem odkrila že pri skavtskih tabornih ognjih. Verjetno mi bo zato s tega Erasmusa najbolj ostal v spominu popoldan, ko me je prijatelj, ki sem ga obiskala v Granadi, vzel s sabo na piknik, kjer sem bila edina tujka. Ko smo se najedli, je eden od Špancev prijel za kitaro, jaz pa sem prijazno dekle zraven sebe hitela spraševati po naslovih pesmi, da sem lahko na spletu iskala besedila in se sproti učila španskih popevk.

Vse te skladbe so seveda skrbno shranjene na mojem seznamu predvajanja. Podobno kot se sedaj tolažim s poslušanjem domačih slovenskih pesmi, bom nekoč, nekje drugje, preko glasbe obujala spomine na lepa doživetja svojih španskih dni.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme