Božično voščilo msgr. Crepaldija in msgr. Redaellija

Msgr. Giampaolo Crepaldi

Nadškof Giampaolo Crepaldi je posredoval tržaškim vernikom globoke božične misli in voščilo. Tržaški škof poudarja, naj ne pozabimo, da Bog ni le ustvaril svet in nas nato zapustil, ne da bi se zanimal za nas, ampak je vedno prisoten, je naš oče. Prav tako je Jezus bil in je vedno z nami. Jezusa, Božjega sina, je rodila ženska, tako kot nas! Postal je kot mi, da bi mi lahko postali kot on.

Letos je za nami zahtevno leto, kočljivi časi žal niso še minili. Pandemija koronavirusa je prizadela vse naše življenje: družinsko, delovno, duhovno. Življenje je izgubilo veliko ljudi, nekateri so odšli, ne da bi se dragi mogli posloviti od njih. Doživljamo hude čase, pravo tragedijo, ki nas je osiromašila na materialni in duhovni ravni. Letošnji Božič nas mora še toliko bolj zbližati, kot brate in sestre, in to v mislih, čustvih, izbirah, sočustvovanju in solidarnosti z drugimi. Božični čas naj nas spomni, da sprejmemo Boga, kot so to storili pastirji in ne kot prebivalci Betlehema, ki so ga zavrnili. “To je moja želja in moje voščilo: imejte odprto srce, sprejmite Boga v besedi in zakramentu evharistije. Res so ti časi posebni, ko nam manjka upanje, ko vidimo temino in mislimo, da se svet podira. Ni tako! Jezusovo rojstvo spremlja sporočilo ljubezni, miru in svetlobe, ki nam oznanja: tvoj Bog kraljuje!

Bratje in sestre, vsem želim vesel in blagoslovljen Božič. Vam gredo moje misli, molitev in blagoslov!”

Msgr. Carlo Redaelli

Goriški nadškof msgr. Carlo Reberto Maria Redaelli je v božičnem sporočilu zapisal, da letošnji Božič zaznamujeta nemir in zaskrbljenost spričo številnih bolnih in umrlih v Italiji in po svetu. Vendar ostala je želja, da bi ohranili vsaj malo poezije, družinskih vezi, tople intimnosti. Drugačen je kontekst, Božič je vedno isti. Obhajamo Jezusovo rojstvo, Besedo, ki se je učlovečila in ostaja med nami, Prisotnost. Je nekdo, ki je imel nalogo čuvati tisto Prisotnost, Jožef. Evangelij ne prinaša niti ene njegove besede, v jaslicah je navzoč, je pa, kot bi ga skoraj ne bilo. Pozornost je na Jezuščku, Mariji, angelih, pastirjih, zvezdi in številnih likih. On pa je varuh v imenu Tistega, ki je Izraelov varuh, je Očetova senca, kot trdi naslov znanega, njemu posvečenega romana, ki ga je citiral tudi papež Frančišek v svojem zadnjem pismu o nazareškem mizarju. Sveti oče že spet odpira nove poti in Cerkev spodbuja, naj oživi pozornost do sv. Jožefa. V Marijinem možu  vidi nekoga, ki je blizu preprostim, pozabljenim ljudem, tistim, ki niso navzoči v časopisnih naslovih ali šovih, vseeno pa – kot danes zdravniki, bolničarji, prostovoljci itd. – pišejo odločilne strani zgodovine. Jožef ima nalogo čuvati Jezusa in Marijo, sedaj pa še naprej čuva Cerkev, zlasti tiste, s katerimi se je istovetil Jezus: vsakdo v potrebi, vsak revež, trpeč, umirajoč, tujec, jetnik, bolnik je Otrok, ki ga Jožef čuva. Jožef varuje vsakogar izmed nas v tem težkem trenutku. Mi pa smo klicani, da varujemo druge, zlasti najbolj potrebne. Sposobni ljubiti, ker smo ljubljeni. Ko letos gledamo jaslice, se ustavimo s pogledom na Jožefu, občutimo, kako nas čuva, in naučimo se živeti v istem služenju in isti odgovornosti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme