Božično obdobje z glasbo

Piše: UP Fotografije: T. Susič

Praznično darilo ZCPZ Trst

Božični čas je tisto obdobje, ko se tudi naše cerkve in dvorane napolnijo z božičnimi pesmimi in voščili. Letos seveda ni bilo tako. Pevski zbori si bodo leto 2020 zapomnili po neizvedenih nastopih in vajah na daljavo. Prav tehnologija pa je tisto, kar tudi v obdobju, ko smo vsi doma, omogoča, da slišimo božično pesem.

Zato je Zveza cerkevnih pevskih zborov iz Trsta pozvala svoje člane, naj pripravijo pevski videoposnetek, s katerim bodo vsem ljubiteljem božične glasbe voščili vesele praznike. Zveza je v ta namen odprla Youtube kanal, posnetke zborov pa je delila tudi na svoji Facebook strani.

Tako je nastal Voščilni venček za zborovski Božič, ki skozi praznično obdobje spremlja oboževalce zborovske glasbe. Na sveti večer so najprej objavili video, ki povezuje vse cerkve, kjer delujejo cerkveni pevski zbori ZCPZ in prikazuje jaslice v teh cerkvah. Na božični dan je bil na sporedu tradicionalni božični koncert iz openske cerkve, ki vsako leto privablja veliko število glasbenih navdušencev. Da je koncert priljubljen, dokazuje tudi spletni posnetek, saj si ga je na Youtubu ogledalo več kot 350 ljudi. Spletni koncert so sestavljali posnetki iz prejšnjih izvedb koncerta, in sicer iz leta 2008, 2011 in 2019, pevske točke pa so se prepletale s štirimi voščili, ki so jih pripravili prav za to priložnost in so jih podali sooblikovalci župnijske verske in kulturne skupnosti. Na koncertu so nastopili openski zbori Vesela pomlad, Moški pevski zbor Stane Malič, Mešani cerkveni pevski zbor sv. Jernej, kot gostje pa so nastopili tudi pevci Fantovske skupine Devin Nabrežina.

Do novega leta so se zvrstila še druga voščila. Mešani zbor Mačkolje je voščil z božično pesmijo Tiha zemlja. Iz Mačkolj je vesele praznike zaželela tudi otroška pevska skupina Z Ul’ce v sodelovanju z ženskim sestavom MePZ Mačkolje.

Iz Devina je voščil OPZ Ladjica s pesmico Tam stoji pa hlevček. Cerkveni pevski zbor pa se je odločil, da ne bo objavil starih posnetkov, pač pa so se z masko na obrazu odpravili v cerkev sv. Janeza Krstnika v Štivanu, kjer so na primerni razdalji posneli pesmi Božji nam je rojen sin in Poslušajte vsi ljudje. Mešani cerkveni pevski zbor Sv. Ana je voščil z nedeljskim voščilom, s katerim so pokazali, kako potekajo maše ob trenutnih omejitvah. Mešani zbor Bazovica pa je zapel Božično pričakovanje, Božično noč in Bila je noč. Na zadnji dan leta pa je nastopila še pritrkovalska skupina Turn iz Mačkolj.

Vse omenjene videoposnetke si lahko še vedno ogledamo na Youtubu kanala Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst. V nedeljo, 17. januarja, pa bo prav na tem kanalu premiera še zadnjega posnetka iz voščilnega venčka, in sicer tradicionalni božični koncert v stolnici sv. Justa, ki ga Zveza organizira vsako leto v januarju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme