Božična zgodba v Vipavskem Križu

Piše: Tamara Mizerit

Jaslice na prostem

Vipavski Križ, nekoč najmanjše mesto, danes ljubka vasica na vzpetini griča, je eden izmed najzanimivejših krajev na Vipavskem, ne samo arhitekturno, kulturno in zgodovinsko, ampak tudi zato, ker se v decembru ta mala vasica prelevi v čarobno božično zgodbo z živimi jaslicami na glavnem trgu ob spremljavi petja in svetlobnih učinkov ter z bogato razstavo jaslic.

Letošnji program se je pričel 18. decembra 2022 v popoldanskih urah z blagoslovom jaslic in odprtjem razstave ter nastopom Ženske vokalne skupine Grlice iz Budanj. Sledil je pogovor z avtorji jaslic in predstavitev le-teh. Nato so bili na vrsti druženje z vinarji, degustacija penin, predstavitev koktajlov s peninami, pokušina pogač iz krušne peči, božični sejem z raznimi izdelki domačih proizvajalcev ter stojnice s hrano. Ta dogodek vsako leto privablja veliko število obiskovalcev. Zahvala gre tudi domačinom, ki s kuhančki privabljajo v lastne kleti in hrame na pokušino, druženje in kramljanje. V komaj minulem mrkem in meglenem decembru je tako druženje prav dobro delo. Razstavljene jaslice so bile na ogled v galeriji v prostorih krajevne skupnosti, v grajski kleti ter po celi vasi do 6. januarja 2023.

Ko se sprehajamo po ozkih ulicah, gasah, po najstarejšem delu Vipavskega Križa, pridemo do župnijske cerkve sv. Križa, kjer je na trgu leta 1563 pridigal množici Primož Trubar. Na drugem koncu vasi stoji zanimiva renesančna utrdba oziroma to, kar je od gradu ostalo; v njem so najprej bivali grofje Thurn, nato pa Attemsi, ki so v Križ povabili kapucine in jim dali zgraditi samostan. V njem je deloval in bival slovenski pridigar Janez Svetokriški. V skoraj 400 let starem samostanu sta vredni ogleda bogata knjižnica ter zanimiva likovna dediščina, v samostanski cerkvi pa ima svoj prostor grobnica grofov Attems.

Postavljanje jaslic ob Božiču je morda najlepše krščansko izročilo, ki še vedno navdihuje umetnike, ljubiteljske ustvarjalce, rokodelce ter tudi organizatorje teh tradicionalnih božičnih dogodkov. Postavljanje jaslic je še vedno močno zakoreninjena družinska navada, saj jih najdemo po domovih, v cerkvah in pred njimi (vredne ogleda so npr. v Taboru nad Dornberkom ter pri cerkvi na školju sv. Pavla nad Vrtovinom) ali na povsem nepričakovanih krajih, kot so skalne vdolbine po pohodniških poteh. Jaslice so pogosto prave male umetnine, ki gledalca vedno znova presenečajo z izvirnostjo idej, lepoto ročno izdelanih figuric in s samo domišljijsko postavitvijo. Prav vse pa nosijo v sebi pristno božično sporočilo.

Svetujem vam, da si razstave jaslic, kot so v Vipavskem Križu, na Sveti Gori pa še kje drugje, ogledate v poznih popoldanskih urah, ko se počasi spušča mrak in se prižgejo lučke in svečke, ki pričarajo čarobno praznično vzdušje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme