Božična Devetica v Rečanski dolini

Šele v prvi polovici decembra smo (zapis je nastal takrat, op. ur.), a lučke pred veleblagovnicami gorijo že od zadnjih toplih poletnih dni. V trgovskem središču na robu Nove Gorice se vrtijo vabljive božične melodije, polno je okraskov, polno razstavljenega blaga, polno obetajočih plakatov in seveda ljudi. V baru sedijo in se naslanjajo na že natrpane vozičke, z njimi se pehajo mimo polic, kupujejo vse in vsega, zase in za prijatelje, za vsak dan in za praznično obdarovanje. Zrak je težak, hrup gasi vsako željo po pogovoru, ljudje so v množici prekleto sami. In kljub vsem dobrinam prekleto ubogi. Kako težko zahajam v te svetle dolge hale, kako neroden je moj korak na teh svetlečih se podih, kako tesno mi je, ko hlastam po nasmehih med ljudmi, ki so že zdavnaj obmolknili. Tujec sredi božičnega blišča. Tujec sredi ameriških božičnih glasbenih uspešnic. Tujec sredi nakupovalne mrzlice. Za vsem tem lebdi praznina našega potrošniškega sveta.
Peljem se domov, še popoldan s prijatelji me čaka, potem moram v Rečansko dolino, na prvo večerno Devetico. Že dolgo, pravzaprav odkar živim tu na robu Benečije, kjer se Idrska dolina zliva v furlansko ravnino, me vabijo. Všeč ti bo, mi je zagotavljala Margherita, ko mi je pred leti podarila modro knjižico o beneški Devetici. Skrbno sem jo shranila, med najbolj dragoceno čtivo, a na Devetico do letos nisem šla. Preveč sem bila ujeta v tisto božično dogajanje, za katerim je prazno zakulisje. In v katerem se nazadnje nikoli nisem znašla.
Prvi večer se peljem v Peternel, vasica je ujeta v zatrep soteske, ki se vzpenja v strma pobočja Kolovrata in nato plaho hiti proti Rečanski dolini. Tu se cesta počasi vije navkreber, peščica hiš je strnjenih ob potoku, pot je lepo tlakovana, vse je skrbno urejeno. Zgodaj je, parkiram in se oziram za znamenjem, od koder bomo Marijo nosili čez vas. Še nikogar ni zunaj, mraz sega do kosti. Lučke gorijo na oknih in krasijo smrečice ob vhodih. Ko nekoliko sramežljivo stopam po sivih tlakovcih, se odprejo vrata. Mraz je zunaj, vstopite… In že sem za mizo, prijetno toplo je, kuhinja je polna dobrot. Ogenj prasketa v pričakovanju gostov. Toplina doma v vasici, kjer skoraj vse hiše že samevajo. Ko greš mimo, skoraj ne zaslutiš več, da so za zaraščeni zidovi ponekod še ljudje. In ogenj. Ob njem se segrejem. Kmalu nas pokličejo, nekateri se že zbirajo ob znamenju.
Podobo s Sveto Družino nekdo položi pod kapelico. Oglasi se pesem, nato molitev, ki odmeva v noč. Zaslutiti je nekaj prazničnega med samotnimi domačijami. Kot bi se nekje prižgal utrinek preteklosti. Knjižice nisem vzela s seboj in jo nekako pogrešam. Na začetku kar težko sledim molitvi v beneškem narečju, nato počasi ujamem posamezne besede. Kmalu molim z ostalimi… Postanem del te zimske noči v pričakovanju najsvetejšega. Medla luč osvetljuje ledeno mrzlo noč. Počasi gremo v procesiji proti hiši, ki bo letos gostila podobo z Marijo. Pojemo litanije, zvezde rišejo sanjsko noč nad jaslicami.
Procesija se ustavi pred hišo, v kateri smo se malo prej greli. Vrata se odpro, starejša žena, ki nosi sveto podobo, vpraša gospodinjo “ali hoče sprejeti mater Jezusa na nje trudnim potovanju v Betlehem, v hudim zimskem času”. Gospodinja jo sprejme, za Marijo premraženi vstopimo še mi. Preko štirideset se nas stisne okoli mize in po klopeh. Tesno je, a bližina je prijetna. Tako oddaljeni smo si dandanes. Gostiteljica vzame v roke rožni venec, molitev napolni izbo in v kuhinji zadiši po štrukljih. Po litanijah zapojemo, o Jožefu in Mariji, ki rajžata v Betlehem in najdeta štalco, kjer Marija povije Jezusa. Ko pesem počasi ugasne in so okna vse bolj orošena, ogenj pa prijetno greje premražene roke, prinesejo domači na mizo dobrote, ki so jih pripravljali ves dan. Za nas tujce, ki smo na ta predbožični večer v gosteh v Peternelu. V tej mali kuhinji, ki še kljubuje odhajanju. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Suzi Pertot: Preprosto kot nekoč (1)

Preberi tudi

Pust od jutra do večera (1)

Suzin svet

Cerkev, ki jo požira robida

Suzin svet

Pust od jutra do večera (2)

Suzin svet

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme