Božič - Gospodovo rojstvo

Piše: Magda Ciuch

Jaslice v cerkvi na Proseku

Svet, v katerem živimo, se je odtrgal od Boga, upanje pa je, da bo ljudstvo spet našlo pot do življenja, tudi v tej zelo težki in boleči preizkušnji, ki ogroža človeštvo na vsej obli zaradi pandemije, in bo spet zaživelo upanje v novorojeno dete Jezusa, ki prinaša luč, mir in tolažbo vsem žalostnim, bolnim in trpečim.

V naši cerkvi sv. Martina na Proseku smo postavili zemljevid sveta. Pod njim smo namestili jaslice na temo dvanajstih mladih žena, ki predstavljajo 12 narodov (rodov) sveta na poti v Betlehem v iskanju luči. Vsako dekle je v svoji narodni noši; prisotna je tudi proseška, ki so jo nosili naši predniki in tudi mi jo še nosimo ob praznikih. Na ta način žene – rodovi prinašajo vso čast komaj rojenemu Jezusu, Kralju zemlje in neba, v skalnato votlino.

V slovesno in praznično z božičnim cvetjem in smreko z lučkami okrašeni in v zlato obdani cerkvi se je že na sveti večer zbralo dovoljeno število ljudi, ki so ob orgelski spremljavi sestre Angeline in cerkvenih pevcev prepevali Glorijo in Sveto noč Sveti Družini.

Za vse praznike so se po sveti daritvi, ki jo je vedno daroval naš župnik gospod Jože Špeh, verniki ustavljali pred jaslicami v občudovanju in molitvi.

Tudi otroci osnovne šole A. Černigoja s Proseka so z veroučiteljico sestro Bernardo prišli pogledat jaslice, vsak razred posebej po predpisih varnosti, in to 7. januarja, prvi dan pouka po božičnih praznikih. V petek, 8. januarja, pa je prišel na vrsto še otroški vrtec Marijan Štoka v spremstvu učiteljic.

Po zgodbi Jezusovega rojstva in opisu jaslic so tudi nekateri otroci z zanimanjem postavili vprašanja o nastanku jaslic in njegovem ustanovitelju sv. Frančišku, ki je opeval stvarstvo, Najvišjega, naravo in živali.

Tudi sestre sv. Frančiška od Sv. Ivana iz Trsta so nas razveselile s svojim obiskom, molile so za vse mlade družine in otroke.

Preberi tudi

Slovenska krščanska samozavest

Kristjani in družba

Končno so počitnice spet tu!

Kristjani in družba

“Gospodovo vstajenje je naše upanje!”

Nekategorizirano

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme