Božanska komedija v interpretaciji mladega pihalnega orkestra

Piše: CotJ

Novoletni koncert v Kulturnem centru Lojze Bratuž

V nedeljo, 14. januarja, so v poznih popoldanskih urah v dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž odmevale melodije Brkinske godbe 2000. Pihalni orkester iz občine Hrpelje – Kozina je stopil na oder s koncertom Božanska komedija, ki ga je za pihalni orkester uglasbil pred kratkim preminuli ameriški skladatelj Robert W. Smith. Na novoletnem koncertu v goriški dvorani je torej nastopila Brkinska godba 2000, ki že vrsto let dosega uspešne rezultate tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih. Nazadnje so leta 2022 na praškem tekmovanju dosegli zlato plaketo. Zasedbi 50 mladih članov dirigira Tomaž Škamperle, ki poučuje klarinet in saksofon na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici. 

Zasedba mladih glasbenikov je v nedeljo premierno pripovedovala Dantejevo mojstrovino. Godba je številno poslušalstvo popeljala iz pekla skozi vice in z vnebovzetjem končno do nebes. V štirih stavkih so flavte, saksofoni, bas klarineti, oboe, fagoti in trobente ob spremljavi tolkal v notah strnili Dantejevo misel, da je človeku ob rojstvu dana neomadeževana duša, ki ji človeško življenje odvzame čistost. Brkinska godba je po Smithovi partituri poslušalce ponesla od rožljanja peklenskih verig do prečiščenja človekove duše in nebes, v katerih odmeva angelska aleluja. Dantejeve besede, skrite v Smithovi melodiji za pihala, obsojajo krivice, nepravičnost in človeštvo, ki bi lahko živelo v raju, če bi le znalo graditi slogo in ljubezen.

Daljšemu Smithovemu delu pa je sledila še skladba Warsaw Concert, ki jo je ob spremljavi godbe izvedla pianistka Mirjam Orel, študentka Akademije za glasbo v Ljubljani. Klavirski koncert je skladatelj Richard Addinsell napisal za britanski film Dangerous Moonlight o nemških pritiskih na Poljsko v drugi svetovni vojni. V koncertu je očitna vsa romantičnost, ki jo v filmu nosijo junaki, in tragično dogajanje. Po pianistki je nastopil še trobentar Dan Benedejčič, ki je z Leitnerjevo skladbo My dream ustvaril bolj lahkotno vzdušje. Brkinska godba pa se je od poslušalcev poslovila s Cool Blues for Saxophones skladatelja Jamesa D. Ployharja. Med zadnjo skladbo je torej svoj prostor dobila še posebno sekcija saksofonov.

Kulturni center Lojze Bratuž in mlada pihalska ekipa sta na nedeljski večer privabila številne poslušalce tako s slovenske kot italijanske strani meje. Prisotnim sta program in izvedba bila pogodu, saj je polna dvorana ob koncu nagradila nastopajoče z dolgim bučnim aplavzom.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme