Boris Pahor je praznoval v družbi bralcev

Mednarodno priznani in nam tako dragoceni tržaški pisatelj Boris Pahor je v nedeljo, 26. avgusta, praznoval častitljivih 99 let. Na ploščadi TPK Sirena v Barkovljah je dan kasneje srečal stoterico prijateljev in bralcev, ki so ga počastili s toplo bližino in iskrenostjo. Ob radostni in vedoželjni publiki je Pahorja pozdravilo še zahajajoče sonce, tako veliko in rdeče, ko se je skrilo za horizontom Tržaškega zaliva. V torek so njegovi 99-letnici čestitali še v ljubljanski knjigarni Konzorcij.
Nadvsem uspeli večer, ki sta ga priredili Tržaška knjigarna in Založba Mladika, so ob Pahorjevem prihodu odprli barkovljanski pevci pod vodstvom Aleksandre Pertot. Pevsko voščilo je oplemenitila Vrabčeva Zdravljica, ki je ob morskem bregu odmevala polno in široko, kot da bi jo morski veter ponesel od Milj do Tržiča. Naš zvezdnik, tako ga je pozdravila ganjena upraviteljica Tržaške knjigarne Ilde Košuta, se je nato posvetil pogovoru z urednico Mladike Nadio Roncelli.
Življenjske energije in modrosti, pa tudi hudomušnosti mu ne manjka. Spregovorila sta o številnih vprašanjih in biografskih dogodkih pod vezno nitjo morja, ki človeku odpira miselna obzorja in pušča eksistencialno svobodo.
Morje v večnem dialogu z zemljo, torej tudi s hribi (na Triglav se je povzpel že 16-krat!), oboje pa je del fascinantnega univerzuma narave, ki človeku ne da spati. Panteističnih razmišljanj Pahor ni skrival, saj ga še vedno motivira misterij sveta, v katerem je vse božansko. Pred to neskončno, večno silo te je najprej strah, potem pa nastopi občutek ujetosti, tiste lahke in sladke ujetosti v nedosegljivo, a opojno zgodbo sveta.
Izzivalno je potrkal po ljubljanski duši, ki še vedno nima dovolj posluha za Slovence na robu narodnega območja, nam pa ne manjka odprtosti, temveč narodne zavesti. “Nismo tako majhni, da ne bi zmogli več”, pravi, ko komentira problematiko identitete in kulturne produkcije, ki jo lahko primerjamo velikim svetovnim nacijam. Zaustavil se je ob globalizaciji, ki na srečo ni homogenizirala sveta, saj so kulturne variacije preživele njene težnje po poenotenju. “Če bi bili vsi enaki, bi bil dolgčas”, je prepričan. Ob tovrstnih “vsakdanjih” izjavah je tržaški pisatelj dodajal misli velikih piscev, filozofov, manjkali niso niti zdravniški nasveti. Boris Pahor je spet presenetil z globokim razmišljanjem človeka, ki “opazuje” detajle in “vidi” celovito sliko.
Sonce je uprizorilo žareč zaton, ravno v pravem času za zdravico in prijateljske pozdrave. Veselje bralcev je bilo tokrat slastno, saj je pisatelj Pahor podpisal izvode sveže izdane knjige z naslovom Knjiga o Radi, ki je bogata zbirka dnevniških zapisov o petdesetletnem skupnem življenju z ženo Radoslavo Premrl.

Bog Vas živi, spoštovani Boris Pahor!

Jernej Šček

99 poletij klenega tržaškega pisatelja

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme