Bor Radenska koraka C ligi naproti

Piše: HC Fotografije: Slosport

Pogled na domačo košarko

Na amaterski ravni so prvenstva v nogometu, odbojki in namiznem tenisu prekinjena vsaj do petega februarja, košarkarji pa v naši deželi vztrajajo, kljub težavam. Zanimivo, deželna zveza v sosednjem Venetu je tekmovanja zamrznila, tako da Jadran Monticolo&Foti v državni C ligi Gold, ki jo upravljajo iz Benetk, miruje. V nižjih deželnih C ligi Silver, D ligi in promocijskem prvenstvu, ki so v režiji deželne federacije Furlanije Julijske krajine, pa se niso nikoli ustavili. Seveda, posamezni dvoboji so zaradi primerov okužbe in odredb o karanteni preloženi, vendar prvenstva se nadaljujejo, kar velja tudi za mladinske lige. Tako so se pač odločili predsednik deželne zveze odvetnik Giovanni Adami in njegovi najtesnejši sodelavci.

V tem okviru so bile prejšnji konec tedna v moški D ligi, vzhodna skupina, prvič v letošnji sezoni hkrati uspešne tri slovenske postave – Bor Radenska, Dom in Kontovel. Vsi so nastopili doma. Goričani so v Kulturnem domu ugnali mladince tržaškega Allianza, Kontovelci pri Briščikih zadnje uvrščeni Ronchi. Borovci pa so bili na Stadionu 1. maja v Trstu boljši od Pierisa. In prav Svetoivančanom bomo tokrat namenili levji delež tega prispevka. V goriško-tržaški skupini četrtoligaškega tekmovanja pred koncem prvega dela prvenstva zanesljivo vodijo z devetimi zmagami in edinim porazom, do katerega je prišlo pretekli teden po osmih zaporednih uspehih. Trener je Saša Krčalić, nekdanji Borov igralec in vaditelj mladinskih ekip, farmacevt po rodu iz Bosne, ki v Trstu živi že skoraj 30 let. Na čelu ekipe je bil že v lanski sezoni, ki pa je dejansko v celoti odpadla zaradi koronavirusne krize. Letos pa vodi ob strokovni pomoči nekdanjega odličnega drugoligaškega košarkarja Diega Živica zanimivo postavo, ki je zmes izkušenih mož (veterani Miran Bole, Daniel Crevatin in Tomaž Strle, kapetan Alessandro Scocchi in pa povratnik Mattia Pizziga) in perspektivnih mladih. Med temi opozarja nase kot ostrostrelec zlasti Dimitri Zettin, ki je večji del kariere odigral pri Bregu z dvojčkom Patrikom (ki letos manj igra zaradi poškodbe). Ravno v omenjeni petkovi gladki zmagi proti skromnemu novincu iz Pierisa pa sta prvič nastopila letnika 2004 Marco Hollan in Matej Stopar, ta je dosegel tudi prve točke med odraslimi v D ligi.

Na Vrdelski cesti niso načrtovali napredovanja in vrnitve v C ligo Silver, zdaj pa so v vrtincu tega plesa v polnem boju z dokaj dobrim izhodiščem. Sezona je sicer zelo dolga, saj pomeni 30 krogov karseda naporno prvenstvo, so pa borovci do zdaj daleč najbolj konstantna peterka v skupini. Do maja je treba računati tudi z morebitnimi okužbami, kako rezultatsko krizo in drugimi možnimi nevšečnostmi, so pa v Borovem taboru motivirani, da skušajo do konca ostati v igri za prestop v višje nadstropje. Priložnost je ugodna, ker ni predviden play-off in napreduje le prvi po rednem delu. Klub se je sicer zaradi ekonomskih in kadrovskih težav pred dvema letoma deželni C ligi Silver odpovedal.

V isti skupini D lige meri Kontovel v zgornjo polovico, Dom pa cilja na obstanek.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme