Boljši pogoji za boljšo prihodnost

Piše: Fotografije: Davorin Devetak

Zanimivo srečanje o inovativnih podjetjih

V kavarni San Marco je v petek, 24. marca 2023, potekalo zanimivo srečanje o inovativnih in startup podjetjih, ki ga je v sklopu volilne kampanje priredila kandidatka za deželne volitve na listi SSk Marija Brecelj. Ob njej so večer sooblikovali Edi Kraus, Jurij Lavrenčič, Alek Devetak, Jakob Terčon in Tomaž Petaros. Kandidatka je spodbudila petkovo srečanje z željo, da bi opozorila javnost na bogato punudbo in priložnosti, ki jih lahko prinaša naše območje. Govor se je vil predvsem okoli gospodarskih razmer, inovativnih podjetjih in bega možganov. Marija Brecelj se je najprej na kratko predstavila, povedala, zakaj je kandidirala in kako se je vedno čutila blizu stranke SSk, ki je zbirna stranka Slovencev v Italiji in ne ideološko opredeljena. Opažala je, kako so bile še pred leti vse tematike povezane z našo narodno skupnostjo, danes pa se je svet tako razvil in spremenil, da je treba biti pozorni tudi na druge dejavnike in teme. Ena od teh, zgoraj omenjena, je bila tudi izhodišče petkovega popoldanskega soočanja.

Edi Kraus, ekonomist in dolgoletno aktiven na več področjih, je najprej obrazložil, kaj pojmujemo kot startup podjetja. Ta se bistveno razlikujejo od “stare ekonomije”. V inovativnih podjetjih so angažirani predvsem mladi, ki morajo imeti nove spretnosti v svetu, ki se takoj spreminja in razvija. Vse to spravlja tudi izkušene in dolgoletne menedžerje v velike težave. Elektronski inženir Tomaž Petaros je nato s prisotnimi delil svoje izkušnje, saj je s kolegi pred več leti ustanovil prav startup podjetje, ki je bila desetletna uspešna zgodba. Podjetje so nato prodali in še danes posluje. Oba člana starejše generacije sta na srečanju povedala, da ima pravzaprav naša dežela velik potencial in da je prva v Italiji po številu raziskovalcev. Vprašati se je treba, zakaj se tako malo mladih odloči za startup podjetje oz. se raje zaposlujejo v tujini. Treba je razumeti in rešiti šibke točke našega sistema. O hibah italijanskega sistema je spregovoril mladi ekonomist Alek Devetak, ki je s kolegi iste generacije ustanovil zagonsko podjetje Coding duck. Povedal je, kateri so cilji pravega inovativnega podjetja, ki zelo hitro raste, potrebuje veliko vloženega denarja in čim prej doseže vrednost 1 milijarde. V Italiji zadostujejo takim pogojem le tri startup podjetja, kar je porazno po mnenju mladega Goričana, ki je kot primer navedel majhno Slovenijo, ki ima dve podjetji s takimi dosežki. Žal je v Italiji več dejavnikov, zaradi katerih se take nove realnosti ne morejo razvijati na pravi način. Startup podjetje mladih Goričanov je kljub vsemu zgodba uspeha v majhnem prostoru, čeprav Devetak poudarja, da je to le formalno startup podjetje. Ustanovili so ga predvsem zato, da bi kot mladi pridobili izkušnje pri upravljanju podjetja, delovnega osebja in vseh povezanih dejavnikov, ki jih prinaša svet dela. Prav tako sta o svoji izkušnji pripovedovala mlada Jurij Lavrenčič in Jakob Terčon. Lavrenčiča dobro poznamo, saj ga večkrat vidimo na naših malih in večjih dogodkih, ko skrbi za tehnično plat. Prisotnim je razložil, kako se je pot na tem področju pravzaprav začela, kako je hitro pridobil izkušnje in odgovornosti ter kako se podjetje, ki nudi audio – vizualne oz. tehnične storitve, hitro razvija. Jakob Terčon, ki je bil sicer zaradi službenih obveznosti zadržan, je v posnetku opisal uspešno zgodbo tržaških podjetnikov, pri katerih dela v komercialnem uradu oz. sledi prodaji in tujim trgom. Podjetje ponuja stroje za hlajenje in segrevanje za industrijsko uporabo oz. industrijske procese. Terčon je obrazložil, kako je podjetje pravzaprav vedno na tekočem in ima vizijo prihodnosti. Gospodarji so zelo pozorni tudi na mlade, saj jim dajo takoj veliko odgovornosti. Med drugim je srednja starost v podjetju zelo nizka.

Ob koncu srečanja se je debata živahno razvila predvsem o možnih rešitvah, s katerimi bi lahko v naši deželi bolje spodbujali gospodarstvo oz. kaj bi lahko naredila politika na tem področju. Treba je ustvariti pogoje in nove pristope, da mladi lahko ostanejo tu in imajo motivacije tudi na našem območju. Možnosti so! Primer dobre prakse so bili prav mladi, ki so sodelovali na petkovem srečanju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme