Bolj udobno bodo nadaljevali svoje delo

Piše: APE

Društvo slovenskih čebelarjev Trst ima nov sedež

Predstavniki Društva slovenskih čebelarjev Trst so v četrtek, 22. decembra 2022, uradno predstavili nov sedež. Gre za nekdanjo zapuščeno stavbo, ki stoji na Gornjem ključu (ex dazio) ob križišču, kjer vozniki s ceste za Bazovico zavijajo proti Padričam oz. Boljuncu. V novo stavbo so se preselili avgusta, potem ko so celih devet let preživeli v nekdanjem begunskem naselju na Padričah. Ob ustanovitvi je društvo štelo le 11 članov, zdaj pa jih je kar 50, je na srečanju s časnikarji dejal predsednik društva Danijel Novak. Opravljati delo na Padričah je postalo zapleteno zaradi znanih težav s stavbo, zato so začeli iskati novo namestitev. Izredna zahvala gre jusarjem s Padrič in ostalim vaščanom, ki so jih pred devetimi leti gostoljubno in z veseljem sprejeli, se je spomnil predsednik.

Nov sedež jim je ponudila Občina Trst v najem za dobo devetih let, prav tako še 500 kvadratnih metrov zelene površine v okolici hiše, kjer bodo lahko čebelarji opravljali razne dejavnosti in postavili svoje čebelnjake. Stavbo so nekoliko popravili, potrebna pa so še dodatna dela. V pritličju bodo uredili tudi manjši muzej z dobro ohranjenim gradivom in različnimi razstavljenimi predmeti. Srečanje s časnikarji so odborniki in člani izkoristili tudi za obeležitev 100-letnice rojstva Bernarda Zuljana. Zuljan je bil izreden čebelar in vizionar iz Ricmanj. Patentiral je novo obliko čebelnjaka in jo leta 1979 tudi predstavil na svetovni skupščini v Ženevi. “Bil je drzen in njegov trud in delo so priznala in cenila tudi čebelarska društva iz Slovenije”, je povedal Danijel Novak. Zuljanov čebelnjak je sicer nekaj izredno posebnega in pomembnega, saj je njegova največja značilnost prav ta, da ima na vrhu premično loputo, ki služi za zračenje čebelnjaka. Na ta način se čebelnjak, znotraj katerega kroži zrak, prej segreje in se čebele bolje razvijejo v pomladnem času.

Na srečanju so spregovorili tudi nekateri Zuljanovi sorodniki in prijatelji, ki so obujali prijetne spomine in anekdote.

O društvenem sodelovanju s šolami je spregovoril Stojan Corbatti, ki že nekaj let predava učenkam in učencem o delovanju društva čebelarjev in pomenu, ki ga imajo te dragocene žuželke. Vsako leto pri društvu obeležijo 20. maj, svetovni dan čebel, s kakšno posebno pobudo. Prejšnje leto so v dolinski občini obiskali vrtec in šolo v Boljuncu, nato pa skupaj pripravili enkraten praznik na trgu. “Vsako leto bomo poučni praznik obeležili v drugi občini in se skupaj z otroki zabavali”, je ob koncu dodal Stojan Corbatti. Naši kraji nam omogočajo izredne pogoje za čebelarjenje, kar nam dovoli, da lahko zelo skrbimo za to pomembno in dragoceno dejavnost za naše okolje. Od tega pa lahko potem imamo poleg zadoščenja za dragoceno poslanstvo tudi izreden pridelek, dragocen med, je dejal Novak ob koncu srečanja.

Preberi tudi

Barve in čustva Dunje Jogan

Tržaška

Zvenele orgle in glasovi

Tržaška

Afriška izkušnja Nade Tavčar

Tržaška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme